L’ABA assegura que la normativa vigent no limita les entrades i sortides d’efectiu

L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) ha emès un comunicat en el qual s’assegura que no existeixen limitacions de quantitat a les entrades i sortides d’efectiu en la normativa vigent, arran de les informacions aparegudes en diversos mitjans espanyols sobre aquesta qüestió. De la seva banda, Andbank ha informat que la Unitat d’Intel·ligència Financera Andorrana va publicar, el passat 3 de desembre, una norma d’obligat compliment per a les entitats financeres amb l’objectiu de regular la retirada d’efectiu per prevenir el blanqueig de capitals. Aquesta normativa, però, no fixa cap limitació a la quantitat retirada, sempre que es compleixin els procediments establerts.

L’Associació de Bancs d’Andorra ha emès un comunicat aquest divendres per remarcar que la normativa vigent no limita les entrades i sortides d’efectiu a les entitats. A més, indiquen que les entitats financeres andorranes apliquen “els controls habituals” per a aquest tipus de transaccions per complir la normativa internacional de prevenció del blanqueig de capitals. Finalment, l’ABA ha recordat que el sistema financer andorrà gaudeix d’unes ràtios de solvència i liquiditat especialment elevades, del 22,39% i del 66,32%.

L’entitat ha assegurat que manté la “ferma voluntat” perquè les ràtios de liquiditat continuïn en aquesta línia, així com per vetllar pel bon govern corporatiu i per preservar la reputació de la plaça financera andorrana.

La UIFAND obliga les entitats financeres a regular la retirada d’efectiu

De la seva banda, Andbank ha informat que la UIFAND va publicar, el passat 3 de desembre, una norma d’obligat compliment per a les entitats financeres amb l’objectiu de regular la retirada d’efectiu per prevenir el blanqueig de capitals, però que no fixa cap limitació a la quantitat retirada, sempre que es compleixin els procediments establerts.

L’entitat ha fet pública l’existència d’aquesta norma arran de les informacions aparegudes en alguns mitjans espanyols sobre la decisió d’Andbank de limitar la retirada d’efectiu a 250.000 euros. Segons l’entitat, aquesta limitació es va establir ja l’any passat, com a mecanisme de control per assegurar la traçabilitat dels diners i donar compliment a les normes internacionals antiblanqueig, “anticipant-se a la normativa andorrana”. Tal com informa l’entitat, no es tracta d’una mesura presa arran de la crisi de BPA ni per un problema de liquiditat, ja que de fet, la ràtio de liquiditat actual és del 73,38%, “superior a la que tenia a febrer de 2015, abans de la crisi de BPA”. A més, aquesta mesura no afecte les operacions interbancàries, de manera que els clients poden retirar diners mitjançant transferències o xecs a qualsevol altra entitat.

Així, aquesta mesura s’emmarca dins de la normativa europea, i existeixen mesures similars en pràcticament tots els bancs del món. A Espanya, tal com informa l’agència EFE, abans de realitzar moviments d’efectiu de més de 100.000 euros és obligatori presentar prèviament una declaració coneguda com a S1 en els Serveis de Duanes o per mitjans telemàtics a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària. L’omissió d’aquesta declaració pot donar lloc a la intervenció dels Serveis de Duanes o de la policia, mentre que a Andorra no existeix una normativa similar i, per això, Andbank ha decidit limitar la retirada de grans sumes d’efectiu.

Cap vinculació amb el cas Valora

D’altra banda, Andbank ha volgut desmentir que, en referència al cas de la financera Valora, judicialitzat a Andorra, “no ha constat en cap procediment relacionat ni amb Andbank ni amb les famílies Ribas-Reig, ni amb cap fundació vinculada a aquestes famílies”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES