La Xina s’ofereix per finançar l’aeroport de la Cambra de Comerç

El gegant xinès ha posat la vista a Andorra, concretament al projecte de l’aeroport internacional que està impulsant la Cambra de Comerç. Així ho ha confirmat aquest dilluns l’ambaixador de la República Popular Xina, Lyu Fan, durant la Trobada Empresarial que s’ha celebrat en el marc de la celebració dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països. Fan ha anunciat l’interès d’empresaris per finançar “alguns projectes com l’aeroport, i d’altres tipus d’infraestructures”, deixant la porta oberta a implicar-se a projectes de calat similar. L’ambaixador ha exposat que la Xina és “molt forta” en temes d’infraestructures i que “hi ha moltes empreses” interessades en invertir a Andorra.

L’oferiment ha estat molt ben rebut per part del Govern. De fet, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha explicat que ha estat el propi executiu qui ha parlat del projecte de l’aeroport a l’ambaixador i a tota la delegació que l’acompanya, durant les reunions institucionals mantingudes amb ministres i el propi cap de Govern, Xavier Espot, que han tingut lloc a primera hora del matí. “Pot ser una bona notícia” i demostra que “les relacions entre Andorra i la Xina, després de 25 anys, estan més que consolidades”. Amb tot, ha recordat que el projecte de la Cambra encara ha de superar les anàlisis de caire mediambiental. Si passa la prova, es podrà començar a parlar de finançament i aquí és on entrarien els xinesos, ha exposat, també per aportar la seva “experiència” en construccions d’aquestes característiques. La seva participació es podria fer en un projecte meitat públic meitat privat, o a partir d’una concessió a anys vista on és el privat qui assumiria la totalitat de la inversió, ha exposat el ministre.

Ara bé, Gallardo ha assegurat que no només els xinesos tenen interès en posar diners perquè l’aeroport sigui una realitat, sinó que la Cambra ha parlat amb d’altres inversors, i això que “no s’ha fet cap concurs ni crida”.

Els xinesos volen comprar per internet productes d’Andorra

Més enllà de l’aeroport, la Xina ha vist en Andorra d’altres beneficis empresarials. Fan ha assegurat que, tot i que “Andorra és un país petit, cada dia té més fama a la Xina”. Ja s’ha establert, ha recordat, una col·laboració dins del sector de les telecomunicacions entre Andorra Telecom i Huawei (ha proporcionat les noves terminals de fibra òptica). Aquesta tipologia de col·laboracions, i considerar Andorra com un “laboratori de proves”, han de ser les fórmules de negoci entre els dos països dins les telecomunicacions, ha afegit Gallardo. En cap cas es podria valorar que entressin empreses que fessin perillar el monopoli d’Andorra Telecom, ha defensat el ministre.

Paral·lelament, des del gegant asiàtic hi ha interès en “obrir un mercat de comerç electrònic a Andorra”, justificant-se en el fet que “molts xinesos compren online, i volen comprar més coses a Andorra”, ha exposat Fan.

Finalment, les relacions també es volen estrènyer al sector de l’educació. Concretament, ha informat l’ambaixador, entre la Universitat d’Andorra i “algunes de les més importants de la Xina”, per poder convalidar títols oficials.

Pel que fa al món del turisme, tenint en compte que la Xina organitzarà els Jocs Olímpics d’Hivern del 2022 (Pequín) i que l’esquí serà cada vegada un esport més popular entre els seus habitants, Fan ha augurat que aquest fet atraurà més turistes del seu país cap al Principat.