La xarxa de calefacció urbana de Soldeu-Incles es començarà a comercialitzar l’estiu vinent

soldeu feda

La primera xarxa de calefacció urbana d’Andorra, que s’està construint a la zona d’Incles i Soldeu, es començarà a comercialitzar l’estiu vinent per tal de posar-la en funcionament de cara a l’hivern 2016-2017. El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, durant la visita d’obres que s’ha fet aquest dilluns, ha explicat que ja s’han col·locat un 30% dels tubs que connectaran, al llarg de 2.500 metres, la futura central de cogeneració, situada a Incles, amb el poble de Soldeu.

Actualment s’està treballant en la col·locació dels tubs al llarg de la recta d’Incles, es farà una parada durant l’estiu, i al setembre es reprendran els treballs per fer les rases al poble de Soldeu, que esperen tenir enllestides abans de l’hivern. Durant la primavera està previst que la central estigui en fase de proves, i a continuació es començarà la comercialització del servei, que s’espera que tingui uns preus “estables i competitius”. En una segona fase, està previst allargar la canalització dels tubs d’aigua calenta fins al Tarter i fins als apartaments de la part superior de Soldeu.

El projecte de cogeneració de Soldeu, que amb gas natural liquat produirà energia elèctrica i alhora una xarxa de calefacció urbana, avança a bon ritme, tal com ha donat a conèixer FEDA aquest dilluns amb una visita a les obres. Les obres de col·locació de les canonades, que s’estendran al llarg de 2.500 metres des de la corba de Sant Pere del Tarter fins a Soldeu, van començar al maig i es preveu que estiguin acabades a finals d’any. El director general de FEDA, Albert Moles, ha explicat que actualment ja s’ha soterrat un 30% de la xarxa i que en breu s’acabaran els treballs a la recta d’Incles. D’aquesta manera, les obres s’aturaran durant l’estiu per no ocasionar molèsties als turistes, i es reprendran després de Meritxell, per fer el desplegament de la xarxa al llarg del poble de Soldeu.

Paral·lelament, ja s’ha fet la plataforma sobre la qual s’està construint la central de cogeneració, que hauria d’estar enllestida, com a molt tard, al febrer vinet. Així, durant la primavera vinent es faran les proves, a l’estiu es comercialitzarà el servei i s’espera que la xarxa de calor estigui en marxa durant l’hivern 2016-2017. Moles ha recordat que el projecte té un cost d’uns 12 milions d’euros –uns 3 milions corresponen a les canonades– i que més del 90% ja està adjudicats, i que permetrà donar servei a una dotzena d’hotels i apartaments de Soldeu i Incles.

Els tubs que s’estan col·locant, presenten un aïllament de doble gruix per poder transportar aigua a 95 graus sense que es perdi calor. Pel que fa a la possibilitat que la xarxa de calor pugui desgelar les voravies, Moles ha indicat que s’analitzarà si el Comú de Canillo pot afegir-se com un client més per connectar-se a la xarxa amb aquesta finalitat.

Albert Moles ha destacat que el cost del servei serà competitiu, tant a nivell econòmic com pel que fa al manteniment i al funcionament de les instal·lacions, despeses que aniran a càrrec de FEDA. Gràcies al fet que hi haurà una sola central per a tota la zona que funcionarà amb una energia més rendible, Moles també ha posat de manifest que es podrà donar una estabilitat de preus que altres energies no tenen.

D’altra banda, Albert Moles ha parlat de la futura central de cogeneració de la Comella, que es preveu que l’any vinent es comenci l’obra civil i el 2017 s’inicii la construcció de les canonades. La intenció és construir un ramal cap a la Baixada del Molí, un altre cap al Lycée i un tercer que abasteixi el carrer Prat de la Creu fins a l’alçada del Novotel. No obstant, el director de FEDA ha alertat que és una zona molt més complexa i que per tant les obres aniran molt més a poc a poc.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES