Una de les revolucions més importants i també més silencioses que ha comportat la irrupció de les Noves Tecnologies ha estat la creació de Viquipèdia. Milers de consultes diàries i una reestructuració de la forma d’entendre el coneixement ho avalen.

Mentre abans la informació enciclopèdica es trobava en biblioteques o havíem de comprar per un alt preu nombrosos volums alfabètics, actualment amb tan sols buscar per internet, podem accedir a una quantitat d’informació inversemblant.

Certament, Viquipèdia no és perfecta. En ocasions els continguts tenen cert biaix, però, el seu sistema de cites i contracites, la converteixen en la millor manera d’aconseguir una informació el més democràtica possible.

I és en el tema de la veritat, la mentida i la desinformació que vol centrar el nou projecte llançat pel cofundador de Viquipèdia, Jimmy Wales.

El nord-americà vol que l’anomenada postveritat de la qual tant es parla en els nostres dies, no sigui una constant en tota la informació periodística. És per aquest motiu que està impulsant Wikitribune.

Estem al davant d’un mitjà de comunicació en línia que es gestionarà a partir del treball de periodistes professionals i d’escriptors voluntaris. El seu funcionament serà semblant al de Viquipèdia. Els periodistes i els voluntaris tindran la tasca de redactar les notícies de la manera més objectiva possible (tot i que l’objectivitat és una quimera i per tant serà millor dir de la manera més honesta que es pugui), consultant el màxim de fonts que tinguin al seu abast i revisant i verificant les seves cites. Qualsevol persona que així ho vulgui podrà assenyalar possibles errors en la notícia perquè el text sigui esmenat a posteriori.

En menys d’un mes Wikitribune estarà disponible a la xarxa de forma totalment gratuïta. Per a aquest llavors, Wales espera poder contractar un mínim de 10 periodistes. Així mateix, malgrat que com l’enciclopèdia virtual, serà totalment gratuït, per a aquest nou projecte, el cofundador de Viquipèdia ha inclòs un sistema de subscripció perquè aquelles persones que així ho desitgin puguin contribuir a la causa de crear un món periodístic més sincer.

En resum, l’era Trump en què la veritat i la mentida han quedat fortament difuses, també està comportant algunes iniciatives com aquesta o la de Facebook, perquè els ciutadans puguin informar-se més democràticament.

Per Tecnonews / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada