La violència és una manera, dins de la relació, d’imposar normes, formes i valors de convivència, a través de l’ús de la força física o psicològica per controlar i sotmetre a una persona. En qualsevol tipus de relació de convivència, heterosexual o homosexual, apareix el problema de la violència. Quan un dels integrants de la parella acumula tensió, i frustracions derivats de problemes escolars, laborals, econòmics, familiars de salut o altres, reacciona de manera violenta sota qualsevol pretext. A poc a poc la violència es converteix en una forma de vida, les persones s’acostumen a ella i la viuen com si fos una cosa natura, sense adonar-se que tenen una relació on els episodis violents són cada vegada més freqüents i intensos.

Un nen/a que actuà de manera agressiva pateix intimidacions o algun tipus d’abús en l’escola o a la família. Familiars: El nen/a pot tenir actituds agressives com una forma d’expressar el seu sentir davant un entorn familiar poc afectiu, on hi ha situacions d’absència d’algun pare, mare , divorci, violència, abús o humiliació a l’escola: Com més gran és l’escola hi ha major risc que hi hagi assetjament escolar, sobretot si a aquest factor se li suma la manca de control físic, vigilància i respecte; humiliació, amenaces o l’exclusió entre personal docent i alumnes.

Evident baixa autoestima, actituds passives, pèrdua d’interès pels estudis que pot portar a una situació de fracàs escolar, trastorns emocionals, problemes depressió, ansietat, pensaments suïcides, lamentablement alguns nois, per no haver de suportar més aquesta situació es treuen la vida.

La violència es dóna en alguns festejos adolescents, i pot manifestar-se de diverses maneres com física, psicològica i / o sexualment. El festeig es presenta majorment la violència psicològica; encara que aquest tipus de violència no implica ferides físiques, aquestes es poden esborrar, en canvi; els records derivats de la violència psicològica són mes difícils d’oblidar.

La violència psicològica en els festejos adolescents actuals és tal, que les joves arriben a canviar el seu comportament per tal d’evitar baralles, igual que canvien la seva forma de vestir; a més la majoria d’elles ha perdut contacte amb amics, familiars i companys d’escola, per tal de que la seva parella no es molesti.
La violència de gènere és qualsevol acció que danyi o pugui fer mal a una persona perquè es desvia dels estereotips socialment construïts. La violència de gènere contra l’home no és molt nombrosa habitualment però també hi ha casos que ho verifiquen. Pot ser contra la dona o contra el homes. La violència contra les dones està vinculada al desequilibri en les relacions de poder entre els sexes en els àmbits social, econòmic, religiós i polític etc, malgrat tots els esforços de les legislacions a favor de la igualtat. Constitueix un atemptat contra el dret a la vida, a la llibertat, a la dignitat i a la integritat física i psíquica de la víctima i tot això suposa, per tant, un obstacle per al desenvolupament d’una societat democràtica. La violència que pateixen les dones comprèn quatre modalitats, que van des de l’agressió física -amb resultat de mort en multitud d’ocasions-, la violència sexual, la psicològica i l’econòmica.

En els llocs petits és ben sabut quan es dóna algun cas en què l’home és amenaçat, colpejat i sotmès per la seva parella femenina. Fins ara ho han patit en silenci, avergonyits pel què diran i temorosos davant les represàlies. En la història criminal hi ha notables exemples de dones que han exercit absolut domini sobre els homes, torturant-los matant-los per motius molt similars als que s’exhibeixen amb alta freqüència quan les víctimes són femenines.

El maltractament a nens i nenes és una situació que pot presentar-se en totes les classes socials, tot i que la incidència sembla ser major en nens / es que viuen sota condicions de pobresa. Condicions com l’alcoholisme, les drogues, la pobresa, un nivell educatiu baix, parelles que no s’han consolidat podrien dur a pares i mares a maltractar els seus fills / es.

La manca de comprensió que hi ha entre les parelles, la incompatibilitat de caràcters, la violència familiar són les causes més grans que existeixen de violència.

Que per demà reflexionem i que no hi hagi aquest maltractament es nostra responsabilitat educar les noves generacions en el Bon tracte, el respecte i cura entre els individus independentment del seu sexe.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada