La VIII Setmana de les Mates se centrarà en el joc com a mètode d’aprenentatge

La vuitena edició de la Setmana de les Mates que tindrà lloc de l’11 al 19 de maig tindrà com a eix central els jocs, ja que ‘són una manera fàcil d’explicar les matemàtiques’, com ha indicat la presidenta del Grup d’Amics de les Matemàtiques d’Andorra (Gamma), Sílvia de Cambra. Així, el professor de la Universitat de Barcelona, Jordi Deulofeu, oferirà el primer dia la conferència De les matemàtiques dels jocs al joc de les matemàtiques en la qual exposarà l’origen dels jocs i les estratègies que es poden extrapolar a situacions reals com ara les finances, segons ha manifestat de Cambra. El campionat interescolar d’aualé tindrà lloc dimecres 16 de maig amb la participació d’una cinquantena d’alumnes i dissabte serà la jornada més forta amb les matemàtiques al carrer, on s’espera l’assistència de fins a 200 nens i nenes. Precisament, per oferir més activitats als petits el Gamma ha adquirit enguany nous jocs de lògica i simetria.

El professor de Didàctica de les matemàtiques de la UAB i cap de Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències, Jordi Deulofeu, serà l’encarregat d’obrir la vuitena Setmana de les Mates amb la conferència De les matemàtiques dels jocs al joc de les matemàtiques, on abordarà aspectes com la teoria del guany i el perdre que té relació amb els problemes financers actuals, segons ha indicat la presidenta del Gamma, Sílvia de Cambra.

Amb els jocs com a eina per aprendre i entendre les matemàtiques ‘es vol arribar al nen de manera més lúdica’, ha dit de Cambra, ja que les matemàtiques es troben a tot arreu, com ha volgut remarcar el conseller lauredià, Carles Àlvarez, en la natura, en l’economia domèstica o en l’art, per exemple.

Precisament en aquest camp és on aplica les matemàtiques l’artista andorrana Cinta Riberaygua, que exposarà els seus gravats de l’11 al 19 de maig al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, on compartirà espai amb els guanyadors del concurs de fotografia matemàtica de les escoles.

A continuació, dimecres 16 de maig, tindrà lloc el campionat nacional interescolar d’aualé, ‘un joc solidari que té moltes maneres d’acabar’ i que fomenta la concentració i traspassa les barreres del llenguatge, ha explicat la presidenta del Gamma. Una cinquantena d’alumnes que s’han classificat dels tres sistemes educatius competiran per accedir a la final que se celebrarà a Barcelona.

Per últim, dissabte 19 de maig serà el dia ‘més fort’ amb la jornada de matemàtiques al carrer, com ha manifestat Sílvia de Cambra. Durant aquest dia, els nens podran ‘practicar la realitat que després es trobaran’, ha exposat la responsable del Gamma. Una de les novetats d’aquesta vuitena edició és que s’han adquirit més jocs de lògica i simetria perquè puguin participar els més petits. A més, també s’ubicaran ordinadors a la plaça Germandat per jugar amb jocs on-line, una eina que permet utilitzar ‘eines diferents per mantenir l’atenció i la concentració’, ha exposat de Cambra.

Les previsions apunten que uns 200 infants puguin gaudir del dia de jocs al carrer i les activitats estan obertes a tothom però especialment als alumnes de primera i segona ensenyança.

TOTES LES NOTÍCIES