La  Festa i Fira de les Trementinaires arriba aquest cap de setmana a la vall de la Vansa i Tuixent amb un programa que comprèn una trentena d’actes, entre itineraris de natura, tallers, visites guiades, presentacions literàries, exposicions, xerrades, concerts i danses populars, sense oblidar la fira d’herbes remeieres i productes naturals, que omplirà tota la jornada de diumenge. Amb aquesta celebració es vol recordar les dones de la vall de la Vansa i Tuixent que recollien herbes guaridores i elaboraven remeis tradicionals i els anaven a vendre arreu de Catalunya.

En l’edició d’aquest any tindran un especial protagonisme els boscos madurs de muntanya i els seus valors terapèutics, amb una xerrada del consultor ambiental Josep Maria Mallarach i un bany de bosc als pins vells de l’Arp, que serà conduït per la psicòloga Lídia Nosàs. Una altra de les novetats és que s’amplien de dos a quatre els itineraris botànics i naturalistes.

S’han programat tallers d’ungüent bronquial de trementina, dels principis actius dels oleats i de formatge fresc amb quall vegetal, a més dels tallers de danses i cançons tradicionals del Pirineu. La música hi serà present amb Pep Lizandra, l’Orquestrina Trama i Torb Grup de Vent de Muntanya.

Una de les novetats més esperades és l’exposició que Anxo Baranga, artista gallec establert a Catalunya, ha dedicat a les trementinaires. Pel que fa a les novetats literàries, es presentarà la Guia del Jardí Botànic de les Trementinaires i el llibre Plantes remeieres de camps, vinyes i marges, de Pilar López Serra i Francesc Caralt. El teatre també tindrà cabuda a la festa, amb l’espectacle infantil La paradeta de contes, de TAT Teatre.

Un dels punts culminants de la festa serà, dissabte a la nit, la cremada de la foguera de plantes aromàtiques, que anirà precedida de la Dansa del Foc de Tuixent. D’altra banda, el premi Trementinaire d’Honor recaurà enguany en l’escola de Tuixent en agraïment a la col·laboració que alumnes, mestres i pares aporten cada any a la festa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada