La Vall de Boí servirà d’exemple per planificar els accessos i la difusió de la Vall del Madriu

La Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror prendrà per exemple la Vall de Boí en la planificació dels seus accessos, regulació i en la seva difusió. Així ho han explicat aquest dijous les cònsols d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, i Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i la directora de la comissió, Susanna Simó, que van visitar, aquest dimarts la Vall de Boí. Entre d’altres qüestions que han pogut observar, han assenyalat que a Aigüestortes hi ha diversos centres d’interpretació de la Vall, un en cada accés amb temàtiques diferents, i això es podria aplicar també a Andorra. El primer centre d’interpretació serà el que hi haurà a les dependències comunals de Prat de la Creu, però el CIAM en podria ser un altre i també se’n podrien ubicar a Sant Julià i Encamp. Pel que fa a la difusió de la Vall, Ferrer ha indicat que s’ha de posar en valor tot el patrimoni que hi ha i el primer pas era tenir la imatge del logo, que aquest mateix dijous s’ha presentat.

Un dels principals objectius de la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror per a aquest any era la imatge corporativa, i aquest mateix dijous s’ha presentat el logo guanyador del concurs públic que es va fer. L’escollit és un dibuix amb colors blau, verd, taronja, groc i blanc, i amb formes que evoquen la natura de la vall, el riu, les muntanyes. Amb aquest logo ja es pot impulsar la pàgina web en què s’està treballant, es poden editar fullets i també es pot crear el vídeo promocional.

A més d’aquestes eines, però, des de la comissió es continua treballant en qüestions com els accessos de la vall i la creació del centre d’interpretació. Per prendre exemple, aquest dimarts representants dels quatre comuns implicats i la directora de la comissió, Susanna Simö, van anar a la Vall de Boí, convidats per l’alcalde del municipi. Allà van poder visitar el parc nacional i agafar-ne exemple.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha destacat el fet que a la Vall de Boí s’implica molt els establiments del voltant perquè també promocionin el parc, i ha posat com a exemple el fet que tots els bars o restaurants ofereixin els sucres amb el logo de la vall. Així, considera que per posar en valor un patrimoni com el de la Vall del Madriu es podria comptar amb la implicació de més sectors.

D’altra banda, una prioritat és la creació del centre d’interpretació de la vall, que s’instal·larà, junt amb l’oficina de la comissió, a les noves dependències comunals de la capital a Prat de la Creu. Serà un local exterior i a peu de carrer perquè tots els visitants hi puguin entrar i sigui el més accessible possible, i allà s’hi explicarà perquè és patrimoni mundial declarat per la Unesco, així com detalls de com interpretar el que es veu en el recorregut. No obstant, Ferrer ha indicat que a Aigüestortes han observat que a cada accés hi ha un centre d’interpretació que se centra en algun element en concret en cada cas. Això es podria prendre per exemple al Principat, i el CIAM podria ser un altre dels centres.

Una altra idea que s’ha observat a la Vall de Boí és el transport que s’ofereix als visitants, que poden començar la ruta en un lloc i acabar-la a un altre i tornar en transport públic ben organitzat.

Les cònsols i la directora de la comissió han posat en relleu que la visita a la Vall de Boí ha servit per prendre exemple del que els ha anat bé i també dels errors que s’han comès i així poder evitar-los. L’objectiu, tal com ha recordat Simón, és trobar l’equilibri entre conservar bé la vall i permetre que se’n gaudeixi.

 

TOTES LES NOTÍCIES