La Universitat d’Estiu parla de la importància de les relacions entre els EUA i Àsia per al futur d’Europa

ude2Europa té la clau per determinar si els EUA i la Xina són aliats o són enemics, així de contundent s’ha mostrat l’economista Pierre Defraigne durant la seva conferència a la Universitat d’Estiu, en què ha parlat de la Unió Europea i les relacions transatlàntiques. Defraigne ha assegurat que els europeus tenen un desdoblament de personalitat i els ha aconsellat fer una tria i descobrir si es consideren atlàntics o bé euroasiàtics. En aquest sentit, el també director de la Foundation Madariaga-Collège d’Europe, considera que Europa hauria d’afirmar si vol ser un pol autònom dins un món multipolar, -a la vegada dins del conjunt d’Euràsia-, o en canvi, augmentar la seva dependència amb els EUA. Per altra banda, l’antropòloga econòmica, Susana Narotzky, també ha participat aquest dimarts en la Universitat d’Estiu per parlar de quina manera la gent pensa els processos econòmics i com s’adapta a la situació de crisi.

La 32a edició de la Universitat d’Estiu ha continuat aquest dimarts amb dues noves conferències, per una banda, la de l’antropòloga econòmica, Susana Narotzky, amb el títol ‘Els europeus i la crisi econòmica: una visió antropològica’, i per una altra, l’economista i director de la Foundation Madariaga-Còllege d’Europe, Pierre Defraigne, ha parlat sobre la UE i les relacions transatlàntiques.

El moderador d’aquesta nova edició ha estat l’encarregat d’obrir la jornada i donar pas a Susana Narotzky, que ha centrat la seva conferència en la manera que la gent pensa els processos econòmics i quins raonaments fan per explicar la crisi. En aquest sentit, ha destacat tres aspectes com ara la reproducció social i les relacions entre generacions, com canvien els processos d’aprovisionament de béns i serveis com a resultat de la crisi, i finalment, la significació, “com la gent, en aquesta situació de crisi reconsidera el significat de l’hegemonia econòmica”, ha explicat.

A continuació, Pierre Defraigne, ha estat l’encarregat d’oferir la segona conferència del dia, ‘La UE i les relacions transatlàntiques’. Durant la roda de premsa anterior a la sessió d’aquest dimarts, l’expert en economia ha remarcat la importància de les relacions entre els EUA i Àsia per al futur d’Europa, assegurant que, “Europa té una responsabilitat molt gran davant el nou ordre polític internacional i econòmic”, i ha explicat que la UE té la clau per determinar si Amèrica i Àsia són aliats, o en canvi acaben confrontats.

Defraigne ha clos recordant la importància del moment actual, “tenim una base per estar units i hauríem de treballar junts, les decisions que es prenguin ara determinaran si d’aquí a vint anys estem en guerra amb la Xina”.

La 32a edició de la Universitat d’Estiu seguirà fins al dijous al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, amb dues sessions obertes a tothom, una a les 18 hores i l’altra a les 19 hores.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES