fiñana 1

La Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF) ha investigat prop de 3.500 persones físiques i jurídiques el 2013, gairebé el 50% més que l’any anterior. L’increment es deu, en bona mesura, al volum de peticions adreçades des del Registre de Societats de companyies estrangeres que es volien implantar a Andorra o bé que regularitzaven la seva situació, sense la partipació d’un prestanoms. La UIF va denegar 20 autoritzacions d’inversió estrangera.

El director de la unitat d’intel·ligència financera, Carles Fiñana, ha afirmat en la presentació de la memòria d’activitats de l’entitat que el volum de dossiers de societats investigades per blanqueig de capitals s’ha disparat el 2013. Ha passat dels 300 fins als 800.

La raó és que la gran majoria són companyies estrangeres que es volen instal·lar a Andorra i la llei que regula l’obertura econòmica preveu que la unitat d’intel·ligència financera hagi d’emetre un informe vinculant. “S’ha d’intentar que la gent que vingui i estigui interessada en la nostra economia i sistema financer, estigui neta de qualsevol dubte”, ha manifestat Fiñana. Perquè “si s’instal·la el dubte, el més prudent és no autoritzar la inversió estrangera”.

L’increment de companyies estrangeres es deu, en bona part, a la regularització d’empreses que ja operaven a Andorra, però que ho feien amb un prestanoms. Fiñana ha indicat, a més, que hi ha més interès d’estrangers per invertir al país.

En matèria de cooperació internacional, durant el 2013 la UIF va rebre 26 peticions, la meitat procedents d’Espanya. La unitat d’intel·ligència financera va trametre expedients a la fiscalia amb possibilitat d’embargament judicial per un valor superior als 17 milions i mig d’euros. L’any anterior la xifra es multiplicava per 10, però allò va ser una excepció. “Ens movem entorn dels 15-25 milions anuals”, explica Fiñana.

L’any passat la UIF va investigar més operacions sospitoses. En concret, 31 declaracions, enfront de les 25 del 2012. La majoria van ser trameses des dels bancs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada