La Unió Astronòmica Internacional celebra el seu centenari

El 2019, la Unió Astronòmica Internacional (IAU) celebra el seu centenari (IAU100) i els avenços astronòmics que han definit la ciència, la tecnologia i la cultura al llarg dels darrers cent anys. Aquest any de celebracions també té com a finalitat destacar la importància de l’astronomia com a eina d’educació, desenvolupament i diplomàcia.

Amb la creació de 100 comitès nacionals IAU100 i més de 700 activitats ja registrades en 72 països diferents, l’IAU es prepara per a un any ple d’esdeveniments.

Les celebracions comencen amb les 100 hores d’astronomia, una festa de les estrelles global, que tindrà lloc del 10 al 13 de gener de 2019. Repartits durant quatre dies i tres nits, els astrònoms amateurs i professionals, els entusiastes de l’astronomia i el públic en general, estan convidats a compartir els seus coneixements i entusiasme per l’astronomia. Actualment hi ha més de 250 esdeveniments registrats a 50 països diferents. Comunitats de tot el món poden participar en aquest esforç conjunt per acostar l’astronomia a tothom.

La comunitat astronòmica mundial es reunirà per celebrar la fundació de l’IAU amb un esdeveniment destacat: la Unió Astronòmica Internacional 1919-2019: 100 anys sota un mateix cel, que se celebrarà els dies 11 i 12 d’abril de 2019 al Palau de les Acadèmies de Brussel·les, Bèlgica. Una cerimònia, que l’11 d’abril reunirà a centenars de participants, entre ells, eminents científics, líders mundials, figures del món econòmic i industrial, personalitats de la cultura i destacats investigadors joves. Inclourà la participació del Premi Nobel Brian Schmidt, dels astronautes Chiaki Mukai (JAXA) i John Grunsfeld (NASA), del director general de la DG Investigació i Innovació de la Comissió Europea, Jean-Eric Paquet i la crítica literària i cultural Maria Popova.

Les activitats que es posen en marxa per al 2019 comprenen una diversa col·lecció d’esdeveniments que inspiraran tothom amb les seves celebracions, i ajudaran a implementar els temes IAU100. Projectes globals, com ara l’exposició “Above and Beyond”, permetran que llocs d’arreu del món adaptin el contingut a les seves necessitats pressupostàries. A les escoles d’Einstein (sota el tema de l’IAU 100 anys de relativitat general: Eclipsi) o escoles d’astronomia oberta (astronomia per a l’educació), els professors trobaran estructures de suport creatiu per dur els seus estudiants al següent nivell de participació. Altres programes, com ara l’Inspiring Stars (Astronomia Inclusiva) o Dark Skies for All (Astronomy Natural and Cultural Heritage), animaran les audiències del món a participar en una àmplia gamma d’iniciatives que, el 2019, aportaran a la comunitat astronòmica internacional “Sota Un Mateix Cel “.

A Andorra, encara s’estan definint les activitats per l’any 2019 i s’anunciaran properament.

A més, l’IAU ha donat suport a 21 IAU100 projectes especials que són iniciatives nacionals i locals al voltant del món, que segueixen els objectius de les celebracions. La col·lecció de projectes IAU100 està integrada per: accions que se centren en l’equitat de gènere (Moçambic); consciència de tenir cels lliures de contaminació lumínica (Irlanda i els Països Baixos); un concert de rock astronòmic (Espanya); accions de divulgació en àrees urbanes (Argentina) i remotes (Brasil, l’Índia, Mongòlia, Sri Lanka i Zàmbia); formació de professors (Croàcia, Hongria, Malàisia, Palestina, Romania, Eslovàquia i Ucraïna); activitats de divulgació amb gent gran (Mèxic); una conferència a França; festes d’estels (Mongòlia); activitats educatives per a comunitats de refugiats (camps de refugiats a Tindouf, Algèria); donant accés als eclipsis solars a les persones amb discapacitat visual (Xile i Argentina); i una competició d’astrofotografia (l’Iran).

Amb la inclusió com a tema central, la IAU continuarà contribuint per un món sense barreres. Les celebracions destacaran la igualtat i la diversitat amb un conjunt de projectes especials, com ara el Dia de les Dones i les Nenes en Astronomia que se celebrarà al voltant de l’11 de febrer i l’Inspiring Stars, una iniciativa impulsada per l’IAU per fomentar la igualtat de participació en astronomia tant a nivell de la recerca, com de la divulgació i l’educació.

“10 anys després de l’èxit de l’Any Internacional de l’Astronomia a Andorra, hem de tornar a aprofitar aquesta celebració dels 100 anys de la Unió Astronòmica Internacional per fer conèixer a tothom aquest tresor comú de la humanitat que és el cel amb les seves meravelles. Des de l’alba dels temps, l’observació del cel ens ha fascinat, ens ha fet somiar i ens ha fet avançar en el coneixement del nostre univers i també de nosaltres mateixos. No hem de deixar mai de mirar cap els estels i de descobrir o re-descobrir el que ens expliquen a tots els que estem sota aquest mateix cel” ha comentat Joan Marc Miralles, representant de l’IAU a Andorra i coordinador de les activitats de la IAU100 a nivell andorrà.

Les celebracions pel centenari de l’IAU el 2019 estimularan l’interès mundial en astronomia i ciència i arribaran a la comunitat astronòmica mundial, des d’astrònoms professionals i aficionats i responsables polítics fins a professors i estudiants, famílies i el públic en general.

Planifiqueu un any emocionant i descobriu com podeu participar i aprofitar aquesta celebració global de l’astronomia.

Més informació

L’IAU és l’organització astronòmica internacional que agrupa més de 13.500 astrònoms professionals de més de 100 països del món. La seva missió és promoure i salvaguardar l’astronomia en tots els seus aspectes, inclosa la investigació, la comunicació, l’educació i el desenvolupament, a través de la cooperació internacional. L’IAU també serveix com a autoritat internacionalment reconeguda per assignar noms als cossos celestes i les seves característiques superficials. Fundada el 1919, l’IAU és el cos professional més gran del món per als astrònoms.

TOTES LES NOTÍCIES