La Unesco alerta que l’accés motoritzat a la Vall del Madriu la posaria en risc com a patrimoni de la humanitat

madriuLa comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror ja ha rebut l’informe de l’expert delegat de la Unesco, Pierre Galand, que va visitar la vall el passat mes d’agost. Entre les conclusions que n’extreu destaca el fet que descarta la possibilitat de l’accés motoritzat, ja que segons argumenta, l’absència de vehicles és un dels avantatges essencials de l’excepcionalitat de la vall. A més, afirma que ‘canviar l’estratègia d’accés posaria en marxa un procediment per entrar en la llista de béns en perill i segurament en la llista d’exclusió com a patrimoni mundial’, ja que considera que els vehicles sobre el camí empedrat el farien malbé. El que recomana és estudiar possibilitats com el transport per cable, que no malmetria el camí.

Els cònsols d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria i Encamp, i la directora de la comissió de gestió de la Vall del Madriu, Susanna Simón, han presentat, aquest dimecres, les conclusions de l’informe de l’expert de la Unesco sobre la vall.

La directora de la comissió ha explicat que l’expert descarta la possibilitat de permetre l’accés motoritzat a la vall perquè considera que l’absència de vehicles és un dels avantatges essencials de l’excepcionalitat de la vall’. A més, assegura que ‘canviar l’estratègia d’accés posaria en marxa un procediment per entrar en la llista de béns en perill i segurament en la llista de béns en exclusió del patrimoni mundial’. El que ve a dir l’informe, segons Simón, és que els vehicles motoritzats sobre camí empedrat el farien malbé, i ‘com que diu que és un punt clau, no ho podríem canviar’.

Tot i això, la rebuda de l’informe és molt recent, i per això els cònsols han informat que encara s’ha d’estudiar i prendre una decisió sobre com gestionar l’accés a la Vall. Els principals interessats en permetre l’accés rodat són els cortalans, que ho havien demanat reiteradament al Comú d’Escaldes-Engordany. És per això que l’informe se’ls ha tramès perquè el puguin estudiar, i la cònsol major de la parròquia, Trini Marín, ha anunciat que els convocarà a una reunió d’aquí a quinze dies per parlar sobre la qüestió.

D’altra banda, aquesta recomanació de l’expert de la Unesco també ‘serà un problema per a Sant Julià’ segons la cònsol, Montserrat Gil, perquè fins ara s’ha accedit amb motos de trial fins a Port Negre per vigilar els ramats. Aquesta zona té un desnivell important i no és fàcil accedir-hi, per això es parlarà amb els ramaders ‘per veure com es pot gestionar’. En tot cas, l’accés a aquesta zona no és per sobre de camí empedrat, sinó per una pista forestal i Gil assegura que els ramaders sempre han estat molt curosos per no fer malbé el patrimoni de la zona.

Els suggeriments de l’informe per permetre un accés més fàcil a la vall assenyalen avaluar els mètodes de la Vall de Lauterbrunnen, a Suïssa, on s’hi accedeix per telefèric. Considera que el transport per cable seria una opció possible.

A més de parlar de l’accés, l’informe també incideix en la importància de reactivar les activitats tradicionals i la rehabilitació de les estructures. També diu que caldria millorar les infraestructures d’acolliment de visitants a la vall, la vigilància i el comptatge dels visitants, i incidir en la reincorporació del bestiar oví a la vall. En aquest sentit, Simón ha opinat que ‘estem contents perquè en aquests tres punts fa un any que hi estem treballant’.

De fet, es preveu inaugurar al 2014 el nou centre d’interpretació de la vall al nou edifici del Comú d’Andorra la Vella. I també hi ha previst un acord entre els quatre comuns perquè hi hagi patrulles de les quatre parròquies que vigilin la vall i evitin actes vandàlics com els que s’han produït en algunes bordes. Pel que fa al comptatge de visitants, s’està estudiant en quins punts posar els ecocomptadors que permetin saber l’afluència.

Aportació del Govern

En la roda de premsa d’aquest dimecres, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha informat que el Govern s’havia compromès a aportar 5.000 euros al pressupost de la comissió de gestió de la Vall del Madriu al 2013, però que finalment no ho ha fet. Aquests 5.000 euros s’haguessin sumat als 20.000 que aporta cada un dels quatre comuns membres, però segons Ferrer, l’argumentació del Govern ha estat que ‘no tenen diners’ per fer aquesta aportació.

De cara al 2014, a més, no es preveu en el projecte de llei del pressupost fer cap aportació a la comissió, i Ferrer ha explicat que ‘ens han dit que si volem una subvenció presentem un programa com ho faria qualsevol altra entitat cultural’.

TOTES LES NOTÍCIES