La Uifand va rebre 116 declaracions d’operacions sospitoses el 2017

La Unitat d’Intel·ligència Finançera (Uifand) va rebre 116 declaracions d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme durant el 2017. Això suposa un augment de més del 100% respecte a l’exercici anterior, quan en van ser 53.

De les 116, més de la meitat (56) van acabar a la fiscalia i la gran majoria (51) corresponen a bancs, amb un esment especial a les 44 de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries d’Andorra (AREB) en relació a comptes de l’antiga Banca Privada d’Andorra (BPA). Els imports de les declaracions que són a la Batllia amb possibilitat d’embargament judicial en funció de la instrucció judicial puja fins el 254 milions d’euros.

Es tracta d’un augment notable si és té en compte que el 2016 la xifra va ser de 10 milions d’euros. Entre els països que han sol·licitat informació a la Uifand el que s’hi ha adreçat més vegades és el Perú amb sis, seguit de França amb cinc. Entre els demandants també hi figura el Vaticà. La Uifand, per la seva banda, s’ha adreçat en cinc ocasions a França i a Letònia, i en quatre a Suïssa. El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, Carles Fiñana, ha dit aquest dijous, en roda de premsa, que aquest any es preveu un augment de les declaracions d’operacions sospitoses, ja que durant els primers cinc mesos s’han superat la cinquantena.