uifand

L’activitat de la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) ha continuat augmentant el 2015 respecte del 2014, segons reflecteix la memòria presentada aquest dimarts. Així, les declaracions d’operacions sospitoses han passat de 36 el 2014 a 60 el 2015, un increment del 66,67% que el cap de la unitat, Carles Fiñana, atribueix a “una major conscienciació” dels sectors privats, sobretot els obligats financers, ja que 52 d’aquestes declaracions eren de bancs, tot i que ha remarcat el fet que aquestes denúncies també han vingut d’advocats, comptables o altres subjectes obligats no financers. També creix la cooperació internacional, que ha passat de 33 peticions a 48 el 2015. A més, els expedients que han estat tramesos a la Fiscalia, un total de 21 enfront dels 25 del 2014, sumen 55,2 milions amb possibilitat d’embargament quan el 2014 en van ser 6,1. A més a més, aquestes dades també mostren un increment de la cooperació nacional, amb l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) que passen de set col·laboracions el 2014 a 30 el 2015.

El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand), Carles Fiñana, ha presentat aquest dimarts la memòria 2015, que reflecteix un increment destacat de les declaracions d’operacions sospitoses. Aquestes passen de 36 el 2014 a 60 el 2015, la qual cosa representa un augment del 66,67%. Fiñana ha destacat que aquest increment ve donat per “una major conscienciació” dels sectors privats, especialment els obligats financers, és a dir, bancs, dels quals provenen 42 d’aquestes declaracions. Però a més a més de les entitats financeres, Fiñana ha remarcat el fet que cada cop hi hagi subjectes obligats no financers, com comptables o advocats, que fan aquestes declaracions de sospita.

Un altre apartat que també experimenta un increment notable respecte de l’any 2014 és el volum de diners que es poden arribar a embargar fruit dels expedients que s’han tramès a la Justícia, 21, i que es pot elevar a 55,2 milions enfront dels 6,1 milions que es van calcular el 2014 dels 25 expedients tramesos.

També s’ha incrementat les peticions de cooperació internacional que passen de 33 el 2014 a 48 el 2015, 41 de les quals d’altres entitats cap a la Uifand i set a la inversa. També creix la cooperació nacional, que passa de set assumptes el 2014 a 30 el 2015 totes de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Fiñana ha manifestat que el 2015 “ha estat un any singular no només per BPA” sinó per totes les novetats en matèria de lluita contra el blanqueig que han estat “moltes”. Així, ha posat en relleu que l’any passat es va concloure la quarta avaluació del Moneyval “amb nota” i que des del setembre del 2015 es troba en marxa la cinquena ronda que suposarà de cara al març del 2017 la visita d’un equip avaluador. Un dels serrells pendents, segons ha destacat Fiñana, és l’adequació de la llei d’assegurances que ja es troba en tràmit parlamentari i també ha remarcat les noves recomanacions que es deriven del GAFI i que s’hauran de “tenir en compte” o aspectes lligats amb l’Acord Monetari, com són la transposició de la normativa referida al bloqueig, embargament i confiscació dels instruments procedents del crim o la coneguda com a quarta directiva i que tracta, entre altres dels PEP nacionals, la responsabilitat penal de les persones jurídiques. I, de manera paral·lela, es treballa en un estudi nacional de risc del país, que neix d’una recomanació del GAFI, un “punt de partida” important tal com ha manifestat Fiñana, de la cinquena avaluació i que ha de servir per analitzar els riscos en els diferents sectors pel que fa al blanqueig per poder-ho mitigar o rebaixar. Aquest estudi ha d’estar conclòs aquest mes de novembre i ha de suposar mesures per a cadascun dels riscos identificats.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada