oscar-julianEl director i portaveu de la Unió Hotelera d’Andorra, Òscar Julián, ha afirmat que el tancament de l’accés a França suposa ja cancel·lacions que ‘ronden els 25.000 euros’ per als hotels del país. Julián ha explicat que ‘grups que havien d’accedir-hi estan cancel·lant per la por a no poder passar’ i ha criticat l’actitud de les autoritats franceses: ‘el govern francès està ficant totes les travetes possibles perquè aquesta gent no pugui arribar al país’; ‘és inadmissible que per quatre flocs tanquin la frontera, és vergonyós’.

El responsable de la UHA ha avançat, això sí, que el ritme de reserves per a la temporada de neu és ‘molt positiu’ i que ‘s’ha disparat la xifra de vendes’ dels mercats britànic, nord-europeu i d’Europa de l’Est. Malgrat això, Julián ha afegit que ‘l’ocupació d’aquest cap de setmana està per sota d’altres caps de setmana’ tot i l’obertura especial de dos sectors de Grandvalira.

Les reserves hoteleres d’aquest cap de setmana són d’un 40% el divendres i un 60-65% el dissabte, ‘una mica per sota de com està altres caps de setmana’, ha explicat Òscar Julián. Per parròquies, Escaldes-Engordany supera la mitjana amb un 72,5% de llits reservats. Per això el representant de la UHA creu que l’obertura especial de dos sectors de Grandvalira ‘ajudarà una miqueta’ però ‘no serà un boom d’ocupació’.

Per contra, segons Julián, el que sí que està afectant l’ocupació d’una manera més directa és l’accés a França. El portaveu ha explicat aquest divendres com ‘grups que hi havien d’accedir ja estan cancel·lant per la por a no poder passar’. Les cancel·lacions ‘ronden els 25.000 euros’ i la UHA creu que ‘per ser el primer cap de setmana de la temporada i, tenint en compte que encara no hi ha turisme de neu’ la situació és ‘decebedora’.

Julián ha mostrat la indignació dels hotelers envers aquesta situació, que es produeix molt més aviat que l’any passat, quan l’accés a França va estar tancat bona part del mes de febrer. En relació amb el cas dels camions andorrans que aquest dijous van aconseguir creuar des de França sense problemes, el portaveu de la UHA ha afegit que ‘tal vegada el govern francès hauria de fer un replantejament molt seriós de quines són les seves prioritats quant a viabilitat i accessos’. ‘Per un cantó ens estem gastant dos milions i mig d’euros en fer tota la comunicació d’hivern a França i per un altre el govern francès ens està ficant totes les travetes possibles perquè aquesta gent no pugui arribar al país, potser el missatge hauria de ser un altre: fer-los pujar per la Farga de Moles’, ha afegit.

Pel que fa a la proposta del Govern de cedir les màquines del COEX a les autoritats franceses per a la neteja de l’accés, Julián s’hi ha mostrat a favor: ‘si han de ser les màquines andorranes les que baixin que ho facin, però aquesta via de comunicació ha de quedar oberta el més ràpidament possible’. ‘És inadmissible que per quatre flocs que hi hagi tanquin la frontera, és vergonyós’, ha carregat, i ha aprofitat per recordar que l’any passat aquesta situació va suposar pèrdues ‘molt considerables’ pels hotelers, afegint que ‘amb les primeres nevades de la temporada ja tinguin aquesta facilitat per tancar una via d’accés internacional i que després un grup de camioners hi creui dóna una mica de sensació de decepció’.

Bon ritme de reserves

Tot i aquesta situació, Òscar Julián ha avançat que el ritme de reserves del mercat britànic, nord-europeu i d’Europa de l’est per a la temporada de neu és ‘molt positiu’, ‘s’han disparat les vendes d’aquests mercats’. L’explicació que ha trobat la UHA és que el mercat de neu juga amb una ‘memòria a curt termini’ i que l’excepcionalitat quant a neu de l’any passat ‘ha fet que s’animin’. Pel que fa al mercat espanyol, la UHA ha avançat que ‘els indicadors són positius’, tot i que ‘fan una reserva amb molta menys antelació’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada