La UE vol enfortir la col·laboració amb Andorra per aturar l’evasió fiscal

La Unió Europea vol enfortir la col·laboració amb països com Andorra per lluitar contra l’evasió fiscal. Tal com informa l’Afència Efe, en un context d’escàndols per frau fiscal, d’augment de la pressió ciutadana i el creixent descontentament dels estats, que veuen com mils de milions d’euros s’evadeixen a paradisos fiscals, la Unió Europea ha decidit actuar per posar punt i final al secret bancari. Aquest serà un dels principals temes que s’abordarà a la cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE. Els 27 hauran de treballar per reforçar el sistema d’intercanvi d’informació fiscal. En aquest sentit, un dels objectius serà aconseguir un acord sobre el mandat a la Comissió Europea per començar converses i negociacions amb Andorra, Suïssa, Liechtenstein, Mònaco i San Marino per enfortir la col·laboració en la lluita contra l’evasió fiscal.

En l’actual context de crisis econòmica, l’evasió fiscal s’ha convertit en un problema que es podria qualificar ‘d’especialment delicat’ per als membres de la UE, que veuen com les seves arques deixen d’obtenir al voltant d’un bilió d’euros cada any, segons els càlculs de Brussel·les. Encara que la lluita contra l’evasió fiscal sigui competència de cada Estat, l’abast global de la qüestió ha portat les institucions i els estats membres a buscar mesures per lluitar-hi de manera conjunta.

Aquesta lluita contra el frau fiscal serà el tema central de tres reunions en dues setmanes. En el sí del Consell, primer a la reunió dels ministres d’Economia i Finances (Ecofin) que tindrà lloc el dia 14, i una setmana després al Consell d’Assumptes Generals, un dia abans d’elevar el tema a la cimera de caps d’Estat i de Govern. Aquesta reunió tindrà lloc el 22 de maig a Brussel·les. La qüestió de l’evasió fiscal s’ha introduït a l’ordre del dia recentment per ‘aprofitar l’impuls polític per abordar aquest problema crucial’, segons va dir el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

Hi ha diferents mesures proposades, una d’elles és la possibilitat dels bancs europeus de fer negocis amb paradisos fiscals, suggerida per Berlín i París. Els 27 intentaran arribar a un consens ‘ràpid’ sobre set qüestions ‘clau’, segons la carta conjunta enviada pel comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta, i la presidència irlandesa de torn per convocant a l’Ecofin.

Entre aquestes qüestions clau hi ha la revisió de la directiva d’estalvis, amb l’objectiu d’ampliar la definició del pagament d’interessos i introduir un mecanisme millorat per identificar els propietaris de comptes, una revisió aturada des del 2008 per Luxemburg i Àustria. A més, els 27 també buscaran reforçar el sistema d’intercanvi d’informació automàtica, després que les cinc economies més grans de la UE –Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit i Espanya- hagin decidit posar en marxa un instrument pilot d’intercanvi multilateral d’informació.

Una altra qüestió fonamental és aconseguir un acord sobre el mandat a la Comissió Europea per a que s’iniciïn converses amb cinc països veïns, com són Suïssa, Liechtenstein, Andorra, Mònaco i San Marino, per enfortir la col·laboració en la lluita contra l’evasió fiscal, que també ha estat paralitzada per Luxemburg i Àustria.

El canvi de postura anunciat per Luxemburg i la renovada pressió sobre Àustria podria permetre que finalment s’arribi a un acord en aquests dossiers, el que desplaçaria el focus d’atenció als ‘refugis’, com són Andorra o Suïssa. Aquesta darrera ja ha advertit que no renunciarà al seu tradicional secret bancari, segons informa EFE.

TOTES LES NOTÍCIES