La UE registra la Vedella dels Pirineus Catalans com la primera Indicació Geogràfica Protegida transpirinenca

La Comissió Europea ha registrat la Vedella dels Pirineus Catalans com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la UE. El segell de qualitat europeu es podrà utilitzar des d’ara, a la carn de vedelles criades als Pirineus Catalans de les races de vedella Bruna, Aubrac o Gasconne (o bé de l’encreuament de mares d’aquestes mateixes races amb mascles Charolaise, Limousine o Blonde d’Aquitaine) que compleixin amb els requisits d’aquesta IGP.

El nom registrat és en català (Vedella dels Pirineus Catalans), castellà (Ternera de los Pirineos Catalanes) i francès (Vedell des Pyrénées catalanes), doncs es tracta de la primera Indicació Geogràfica que inclou territori d’una i altra banda dels Pirineus. És, a més, el quart producte transfronterer protegit arreu de la UE.

Les característiques d’aquesta carn, tal i com les descriu el Diari Oficial de la Unió Europea, inclouen, a més de la raça, l’alimentació dels vedells ‘segons el mètode de producció tradicional a la zona’. Això vol dir que neixen a l’aire lliure als mateixos prats on pasturen les seves mares, que són criades en règim extensiu. Així, el plec de característiques específica que “els vedells es crien amb la seva mare com a mínim durant els primers quatre mesos de vida” i s’alimenten “a base de llet materna i de pastures fresques” al llarg d’aquest temps.

La Vedella dels Pirineus Catalans és el segon producte de carn fresca de Catalunya en entrar al registre de qualitat europeu, després del Capó del Prat. Juntament amb la llonganissa de Vic, constitueixen els tres productes càrnics catalans que hi ha ara mateix al registre.

El procediment per a aconseguir aquesta Indicació Geogràfica Protegida va començar amb una sol·licitud conjunta per part d’Espanya i França el 2010 (anteriorment Espanya havia fet una petició individual que es va substituir per la conjunta). La tramitació de la sol·licitud ha requerit el treball conjunt d’ambdós països juntament amb els serveis de la Comissió Europea, en el que es considera un molt bon exemple de cooperació transnacional.

La IGP és una de les figures de protecció atorgades per la UE als productes alimentaris de qualitat (juntament amb les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). En el cas de la IGP, es concedeix a productes estretament vinculats a una zona geogràfica en la qual ha de tenir lloc, com a mínim, una de les etapes de producció, transformació o elaboració del producte.

Actualment hi ha un total de 21 productes procedents de Catalunya al registre de qualitat alimentària de la UE. El darrer en entrar a la llista va ser el Fesol de Santa Pau, que va obtenir la Denominació d’Origen Protegida el juliol passat (aquí un vídeo de dos minuts sobre el Fesol de Santa Pau). També hi trobem el pa de Pagès Català (IGP), l’arròs del Delta de l’Ebre, el formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la pera de Lleida (tots tres DOP) o els panellets, aquets darrers Especialitat Tradicional Garantida. Productes típics de les Illes, com la sobrassada de Mallorca, l’ensaïmada o el Formatge de Maó, també formen part del registre, on hi ha un total de cinc productes balears.

Als tota la UE hi ha més de 1.300 productes registrats dels 28 Estats membres i, per tant, protegits per la normativa europea d’aliments de qualitat. La sol·licitud per incloure la Vedella dels Pirineus Catalans com a Indicació Geogràfica Protegida es va publicar al Diari Oficial de la Unió Europea el 17 d’octubre passat. Ara, la Comissió ha aprovat la sol·licitud i la nova DOP ha quedat registrada.

Una altra carn de vedella transfronterera: ‘Rosée des Pyrenées Catalans’ està pendent de ser registrada com a Indicació Geogràfica protegida arran d’una sol·licitud conjunta de França i Espanya. És previst que el registre es produeixi durant les properes setmanes.

Per Comissió Europea / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.