ueLa Comissió Europea (CE) recomana ‘un o diversos acords d’associació’ per fixar les relacions de la UE amb Andorra, així com amb els altres dos petits estats, Mònaco i San Marino. La CE descarta que els microestats entrin a formar part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), una altra de les possibilitats que havia apuntat en el darrer informe d’ara fa un any, ja que comportaria problemes en haver de conciliar sis països en lloc dels tres membres actuals en el moment de prendre decisions. A més, la CE també especifica que per entrar a l’EEE, els microestats haurien d’adherirs-se als acords comercials de l’AELE. Així ho detalla l’informe de la CE sobre les relacions de la UE amb els tres petits països, amb data 18 de novembre, i que s’ha conegut a través d’un article d’opinió del president del grup mixt, Jaume Bartumeu, reproduït a El Periòdic.

La CE considera que la millor fórmula per establir les relacions entre la UE i els petits estats d’Andorra, Mònaco i San Marino és ‘a través d’un o diversos acords d’associació’. Descarta així l’altra possibilitat apuntada en el darrer informe publicat a finals del 2012 i en el qual es deia que també es podria establir el marc de relacions a través de l’entrada dels microestats a l’Espai Econòmic Europeu (EEE).

La CE diu que aquesta darrera opció ‘portaria més dificultats’ a les relacions entre la UE i els seus socis de l’AELE-EEE a l’hora de prendre ‘decisions a temps’. Asseguren que ‘si els petits països han de participar a l’EEE, podria ser més complicat d’arribar a acords’, ja que s’haurien de conciliar les posicions de sis països en lloc dels tres actuals. A més, Andorra, Mònaco i San Marino, per entrar a l’EEE, abans haurien d’adherir-se als acords comercials de l’AELE amb els països tercers.

Tot i l’aposta per un acord d’associació que respongués a les exigències de la UE, l’informe explica que un dels principis sobre els quals s’hauria de basar l’acord és el d’adaptar-se ‘a les especificitats i les circumstàncies particulars de cada país’. Al mateix temps afirma que l’acord hauria d’explicitar els convenis ja existents com el de la Unió Duanera i el de la fiscalitat de l’estalvi.

L’informe, que deixa clara la voluntat d’establir ‘relacions més estretes’ amb Andorra, Mònaco i San Marino, es mostra més partidari de fer un únic acord marc multilateral que no pas un acord per a cada petit país. Això sí, amb prou flexibilitat per ‘tenir en compte les particularitats de cada país’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada