El cap de Govern, Antoni Martí, s’ha reunit aquest migdia amb el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso. Durant la trobada, emmarcada en les converses entre Andorra i la UE per una major participació en el mercat interior, el dirigent europeu ha remarcat l’excel·lent moment que viuen les relacions bilaterals

Durao ha volgut felicitar al cap de Govern per la modèlica implementació de l’acord monetari i ha destacat que, tot i tenir una administració petita, el Principat ha complert amb escreix el calendari previst. El president de la Comissió Europea s’ha felicitat per la propera encunyacio d’euros andorrans, convertint-se en el quart país de fora de la UE en poder fer-ho.

Així mateix, el cap de Govern ha explicat les reformes empreses els darrers anys per fer possible la implementació d’un marc fiscal homologable i competitiu. Martí ha expressat la voluntat del Govern de continuar la negociació sobre la fiscalitat de l’estalvi i ha proposat que Andorra aculli la propera reunió el proper 27 de febrer.

El cap de l’executiu s’ha interessat durant la trobada, que ha durat aproximadament una hora, per la possible adopció per part de la UE de la nova directiva sobre la fiscalitat de l’estalvi en l’ECOFIN de l’11 de març.

Pel que fa a la transparència financera internacional, el cap de de Govern ha informat Barroso que les diferents avaluacions de l’OCDE mostren l’evolució positiva d’Andorra en aquesta qüestió. A tal efecte, ha volgut remarcar aquesta evolució recordant la signatura a Paris del conveni de cooperació administrativa i assistència mútua en matèria fiscal de l’OCDE.

El Cap de Govern ha refermat la voluntat d’Andorra d’afrontar la negociació per una major participació al mercat interior de la UE. Això si, indicant que la UE ha d’entendre que per aquesta participació Andorra necessitarà d’algun mecanisme, d’alguna derogació, d’algun regim transitori o clàusula de salvaguarda respecte al cabal del mercat interior.

Andorra, ha dit Martí segueix d’aprop les negociacions de la UE amb altres estats tercers i particularment amb Suïssa.

El cap de Govern ha insistit en el consens que existeix en aquesta qüestió amb les 3 forces amb representació parlamentaria. Sabedors que la negociació pot durar mes que la legislatura actual. El president Barroso ha acabat reiterant la voluntat inequívoca de la comissió d’obrir un mandat de negociació sobre el mercat interior amb Andorra San Marino i Mònaco durant el proper mes d’abril.

En aquesta trobada el cap de Govern ha estat acompanyat per l’Ambaixadora Eva Descarrega i pel seu cap de Gabinet, Esteve Vidal. Pel que fa la delegació comunitària, Barroso ha estat acompanyat per Michael Karnitschnig, membre del Gabinet del president, Gianluca Grippa, cap de Divisió al Servei Europeu d’Acció Exterior, Leonor Ribeiro da, Portaveu adjunt de la Comissió, i Oliver Fox, responsable d’Andorra al Servei Europeu d’Acció Exterior.

(Foto: SFGA)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada