Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) han conclòs aquest dimecres la cimera dedicada a la lluita contra l’evasió i el frau fiscal amb el compromís d’adoptar abans que acabi l’any la revisió de la directiva sobre fiscalitat de l’estalvi, tal com recull l’Agència EFE. El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, ha anunciat que els líders han aconseguit ‘un consens per avançar cap a l’adopció abans de finals d’any, estem fent progresos en aquesta àrea’.

Àustria i Luxemburg s’han compromès a aixecar abans de final d’any el veto que des del 2008 imposaven a la revisió de la directiva sobre la fiscalitat dels estalvis, que planteja un major intercanvi automàtic d’informació entre els estats membres. En aquest sentit, aquests dos països volen assegurar-se que abans s’hauran fet progressos en les negociacions amb els països veïns i no socis de la UE, com Suïssa o Liechtenstein, per no quedar en desavantatge.

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha assenyalat que ‘és el moment de fer un pas endavant en la lluita (contra l’evasió i el frau fiscal)’ i ha destacat la pèrdua de ‘centenars de milions d’euros’ que suposen per a les arques públiques aquestes pràctiques. A més, ha ressaltat que els líders s’han posat d’acord en ‘accelerar’ les negociacions sobre la revisió d’aquesta directiva ‘ de manera que es puguin tancar el més aviat possible’, que podria ser abans d’acabar el 2013.

Els 27 també han donat llum verda al mandat perquè la CE negociï amb Suïssa, Liechtenstein, Andorra, Mònaco i San Marino, la revisió dels convenis per augmentar l’intercanvi d’informació bancària.

De la seva banda, el president de França, François Hollande, ha explicat que el compromís pactat amb Luxemburg i Àustria, que bloquegen l’aprovació de la nova directiva sobre fiscalitat de l’estalvi, passa per entaular converses amb tercers països com Suïssa, Liechtenstein, Andorra, Mònaco i San Marino sobre nous convenis en l’àmbit de la informació bancària. De tota manera, ha deixat clar que no serà ‘el resultat d’aquestes negociacions el que determinarà la postura d’Europa sobre la directiva de l’estalvi’. Hollande ha manifestat que ‘passi el que passi s’adoptarà a finals d’any’ i ha destacat el ‘moviment general’ que s’organitza a escala internacional per lluitar contra els paradisos fiscals.

Oxfam calcula en 14 bilions d’euros els diners col·locats en paradisos fiscals

L’ONG Oxfam ha informat que en paradisos fiscals de tot el món s’amaguen uns 14 bilions d’euros, el que suposa als governs de tot el món una pèrdua d’ingressos fiscals al voltant dles 120.000 milions d’euros. Segons les dades de l’organització, ‘dos terços dels fons globals en paradisos fiscals, que suposen uns 9,5 bilions d’euros, estan en paradisos fiscals relacionats amb la UE’. I afegeixen que ‘els paradisos fiscals sota jurisdicció de la UE, com els de Luxemburg, Andorra o Malta, faciliten la pèrdua de més de 80.000 milions d’euros en ingressos a tot el món’, i que d’aquesta quantitat, més del 50% corresponen al ‘Regne Unit’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada