La trobada ‘Música a les Mans’ arriba a Andorra amb l’objectiu de fomentar l’autonomia dels discapacitats

La vuitena trobada Música a les Mans ha tingut lloc aquest dissabte al Centre de Congressos de la capital, on durant tot el dia s’han realitzat tallers i conferències per acabar amb un concert d’alumnes de les escoles musicals de l’organització de cecs d’Espanya (ONCE), de l’orquestra de l’Institut de Música d’Andorra la Vella i de la coral International Singers. Durant la presentació d’aquest darrer acte, el director del Centre de recursos educatius ONCE Barcelona, Manel Eiximeno, ha remarcat la necessitat de donar suport als nens i nenes amb capacitats especials perquè ‘arribin a ser autònoms’ i dotar-los d’estudis i aprenentatges ‘per tenir un treball que els permeti ser lliures’. Així mateix, Eiximeno ha demanat que en moments difícils com aquests es continuïn garantint els drets d’aquestes persones.

Fruit dels contactes entre el Comú de la capital i les escoles musicals de l’ONCE arran de la necessitat d’oferir una formació específica per als professors de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, per poder atendre alumnes amb deficiències visuals, enguany la trobada Música a les Mans s’ha celebrat al Principat. Una diada que, com ha indicat la cònsol major de la parròquia, Rosa Ferrer, té un ‘caire integrador’ i un motiu clarament socioeducatiu gràcies a l’intercanvi i el contacte entre alumnes, professors i famílies amb diferents capacitats. Per aquesta raó, ha manifestat el seu compromís de ‘seguir recolzant’ la causa.

Ferrer i el director del Centre de recursos educatius ONCE Barcelona, Manel Eiximeno, han estat els encarregats de presentar el concert dels alumnes. Aquest ha afirmat que ‘teníem un deute amb la vostra dedicació i la vostra presència en aquestes trobades’, en referència al motiu pel qual l’acte s’ha realitzat a Andorra. Així mateix, Eiximeno ha considerat que tot i ser un dia rellevant, ‘l’important no és avui sinó el demà’, ja que cal continuar treballant per incloure dins de la societat als nens i nenes que neixen amb problemes de visió, ha dit, i cal donar-los el suport necessari perquè arribin a ser ‘autònoms’, perquè gaudeixin dels aprenentatges i els estudis per tenir ‘un treball que els permeti ser lliures’.

D’altra banda, el responsable de l’ONCE ha manifestat que malgrat els moments difícils que viuen països com Espanya o Andorra, ‘tots hem de lluitar per continuar garantint els drets de les persones amb capacitats especials’. ‘Vam ser els últims en arribar però no podem ser els primers a sortir’, ha afegit.

Precisament, la música, ha considerat Eiximeno, és un dels elements que permet a les persones amb diferents capacitats estar inclosos en la societat. I l’exemple l’han posat la quinzena d’alumnes de les escoles musicals de l’organització que han interpretat amb diferents instruments peces tant versionades d’altres artistes com de producció pròpia. L’acte l’han tancat tots els participants interpretant la cançó La música a les mans de Gabriel Gorce i Albert Martínez, adaptada per a cor i orquestra per Toni Gilabert.

1 comentari

  1. Cal especificar que el Centre de Recursos de l’ONCE a Barcelona, el que fa és donar suport a l’alumnat amb discapacitat visual que estudia en règim d’Educació inclusiva en escoles de música i conservatoris de la seva zona, i oferir formació al professorat que té a aquests alumnes a les seves aules.
    Moltes gràcies per la vostra atenció.
    Isidre Vallès (professor de música del CRE ONCE-Barcelona)

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES