La primera Trobada de micro productors de vi s’ha inaugurat aquest dissabte al matí a Sant Julià de Lòria amb la perspectiva que en la propera edició hi hagi més cellers expositors i amb més diversitat de procedències. La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, ha anunciat que tot i que finalment han participat 44 cellers, es podria haver comptat amb una vintena més, però per qüestions d’espai i organització no ha estat així. També ha indicat que per a la propera edició ja s’han fet contactes amb productors de Portugal i de la República Txeca que se sumaran a la trobada. Al llarg d’aquest dissabte, centenars de visitants, relacionats o no amb el món del vi, han tingut ocasió de tastar diferents productes i escoltar conferències relacionades amb el vi.

Un total de 44 cellers han exposat els seus vins, aquest dissabte, a la primera Trobada de micro productors de vi a Sant Julià de Lòria. Entre aquests s’ha pogut comptar amb quatre participants andorrans, tots ells de la parròquia laurediana, que han tingut ocasió de donar-se a conèixer entre experts d’aquest món. A més, al llarg de la jornada, el Centre de Congressos de Sant Julià de Lòria també ha ofert diverses ponències i taules de debat sobre el procés d’elaboració del vi, la seva comercialització, etc., de sommeliers i enòlegs.

Per un preu de cinc euros, els visitants han rebut una copa i quatre tiquets per a tasts de tots els vins de l’exposició. La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, ha destacat que ‘teníem por perquè és el primer any’, però que encara que no s’ho esperaven aquesta primera trobada ha tingut molt èxit. Ha opinat que hi han influït el fet que ‘Sant Julià ja és un referent en fires i l’organització ha estat a l’alçada’. A més, ha indicat que finalment van tenir molta més demanda de l’esperada per part dels cellers participants, i que n’hi hauria pogut haver fins a una vintena més però que no hi cabien en l’espai previst, però que esperen que es puguin incorporar a la propera edició. De fet, aquest dissabte només hi havia productos d’Andorra, Espanya i França, però per a l’any vinent Gil ha avançat que el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ja ha fet contactes perquè puguin venir productors de vi de Portugal i de la República Txeca.

A l’acte d’inauguració, que s’ha celebrat després de les ponències de l’enòleg Alain Graillot, i el sommelier de la Fundació Bulli, David Seijas, hi han participat diverses autoritats del país. A més dels cònsols de la parròquia, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, i del president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, Xavier Coma, s’ha comptat amb la subsíndica general, Mònica Bonell, els ministres de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, la consellera general demòcrata Roser Bastida, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, el director d’Agricultura, Landry Riba, i l’ambaixador espanyol, Alberto Moreno.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha felicitat la iniciativa i ha indicat que és una opció més en la línia de poder fer caps de setmana temàtics a Andorra. A més, ha indicat que aquesta fira ‘ajuda a donar a conèixer la marca Andorra i posicionar-la en el món del vi’ donant una imatge de ‘qualitat i renom’. També ha destacat que la producció de vi ‘recupera una tradició històrica d’Andorra de fa mil anys’.

Aquesta fira s’emmarca també dins les activitats organitzades per l’Andorra Shopping Festival, i el ministre de Turisme, Francesc Camp, ha explicat que és una manera de donar a conèixer la producció autòctona i posar en relleu l’oferta vinícola d’Andorra’. Tot i que s’ha inclòs la fira dins la comunicació de la campanya, Camp ha indicat que ‘no esperem un gran volum de visitants’, sinó que és una fira per a un públic més especialitzat, ‘coneixedor i d’alt poder adquisitiu’, però que ‘també cal fer coses per atraure aquest públic’.