La Trail Rosa del Nord posa a prova novament la capacitat de supervivència

Aquest dissabte, dia 18, es durà a terme una nova edició de la Trail Rosa del Nord, una cursa de muntanya inspirada en el camí que van seguir a mitjan segle XX milers de persones per fugir de la persecució política a través del Pirineu. La prova comença al nucli alturgellenc de Bellestar i finalitza a la plaça de Calonge-Sant Antoni, al centre de Sant Julià de Lòria.

Aquest recorregut, recorden els organitzadors, “va ser transitat per moltes persones perseguides per ideologies totalitàries”, primer durant la Guerra Civil espanyola (1936-39) i després amb la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Els règims d’aquella època, recorden, “van imposar el terror sobre un bon nombre de persones que es van veure obligades a fugir de nit, tot travessant rius i muntanyes, per recuperar la llibertat que els era negada als seus països d’origen”. Els fugitius anaven normalment amb poca roba, mal calçats, amb poc menjar i passant fred i cansament extrems.

Per això, la cursa va més enllà de la competència i els resultats: proposa als participants posar-se a prova en condicions reals de supervivència. D’acord amb aquests principis, la Rosa del Nord és una marxa nocturna, hivernal i d’autosuficiència; és a dir, sense avituallaments, tot i que hi ha controls de pas.

La prova ofereix dues modalitats: la Cursa i la Caminada popular nocturna. El recorregut principal té una distància total de 22 km i un desnivell positiu de 1.600 metres. La cota màxima a la qual s’arriba és de 1.610 metres, a la collada de la Torre; i la mínima, de 790, a Bellestar. També hi ha l’opció de fer la ruta express de 13 km, amb el punt més alt prop del Mas Alins, a 1.480 m. Les inscripcions encara estan obertes al web de la cursa, rosadelnord.org.

Responsabilitat ecològica

La Rosa del Nord es basa també en “l’eco responsabilitat”. Per això, els organitzadors divulguen entre els inscrits un decàleg que inclou mesures com ara no llençar res a terra, utilitzar els contenidors que hi ha a disposició, respectar la flora i la fauna i seguir estrictament el recorregut marcat sense utilitzar dreceres. El marcatge, efectuat a peu i visible amb il·luminació elèctrica, es recollirà el mateix dia que finalitzi la prova. La neteja del recorregut es farà just després de l’últim participant.

Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES