La tradició de l’Escudella popular es perpetua a la capital

Andorra la Vella celebra, enguany, la 44a Escudella de Sant Antoni, d’ençà que es va reprendre la tradició, molt arrelada durant segles.

La van fer reviure, l’any 1970, un grup d’amics, residents a l’avinguda Meritxell, que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni de gener.

Decidiren oferir la seva suculenta escudella a tots els ciutadans que acudissin a l’avinguda Meritxell, davant mateix del restaurant “La Truita”, a l’hora de dinar, on hi trobarien una fogaina plena a vessar de la menja popular.

Així va quedar “institucionalitzada” la celebració de l’Escudella de Sant Antoni a Andorra la Vella.

Els pioners de l’escudellada popular

Els homes que van reprendre la tradició van ser l’Antoni Puigdellívol, propietari del restaurant “La Truita”, l’Antoni Santacreu, “El Camarasa” – carnisser -, l’Antoni Solana de cal Muixó, un dels primers a fer-se la casa a l’avinguda Meritxell, i el Joan Roca “de la Granja” – masover de Guillemó -, que complia anys el 17 de gener.

L’èxit de públic va ser tan gran durant els 9 primers anys, que els escudellaires, el 1980, ja constituïts en Confraria, amb la col·laboració, l’ajut i el patrocini del Comú de la parròquia, van traslladar les olles a la plaça Rebés i posteriorment a la plaça del Poble.

Llavors fou quan es decidí l’agermanament amb totes Parròquies, dedicant-los una fogaina a cadascuna.

D’ençà, una per una, les parròquies es van anar afegint a aquesta iniciativa i celebren, igualment, cada any, la festivitat de l’advocat dels pobres amb la corresponent vianda barrejada, que durant segles havia estat el plat més habitual a totes les llars andorranes.

Amb tants anys de vida, aquesta festa culinària ja s’ha convertit en tradició a la Parròquia d’Andorra la Vella i ha entrat de ple en el calendari festívol de la Parròquia.

Preparatius de la vianda pels components de la Confraria d’Escudellaires

El dimarts 17 de gener, a les 5 de la matinada, 74 escudellaires – adults, joves i nens – ja s’arremangaran davant de les fogaines.

A la plaça Guillemó hi haurà instal·lades 10 fogaines:

8 fogaines d’escudella

2 fogaines de caldo, on hi couran les mandonguilles.

Els escuellaires prepararan i condimentaran suficient teca per servir més 3.200 racions de la molt exclusiva escudella d’Andorra la Vella.

Les racions d’escudella aniran acompanyades de pa moreno i de vi negre.

El Tortell de Sant Antoni serà el plat de les postres.

La Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella

La Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella es va constituir l’any 1979 i des de llavors el nombre dels seus integrants no ha parat de créixer fins a arribar al centenar.

Els “Escudellaires són condecorats quan han exercit durant 3 anys consecutius, i es guanyen el títol oficial, tot rebent la imposició de la Cullera i les peces de la vestimenta tradicional d’Escudellaire; Davantal gravat amb la imatge de Sant Antoni, per a les dones, i armilla, faixa negra i barretina morada per als homes.

Plat commemoratiu de la jornada

A partir de les 10 del matí, al vestíbul del Centre Cultural, es posarà a la venda el plat de terrissa commemoratiu de la jornada de sant Antoni Abat.

L’escudellada

A les 13.00 hores, els Consellers de Comú, encapçalats per la Cònsol Major, acompanyats dels convidats a la manifestació, faran el tom de les fogaines i saludaran els escudellaires.

Tot seguit, l’Arxiprest de les Valls, Mossèn Ramon Sàrries, procedirà a la benedicció de les menges.

A partir d’un quart de dues es començaran a repartir les racions d’escudella a tots els assistents.

 

La gran Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella en xifres

 

Ingredients i quantitats:

80 kg de carn de vedell del país

70 kg de carn picada de vedell del país

47 kg de cansalada viada de porc

85 kg de caretes de porc sense os

120 kg de botifarra negra de pagès

80 kg de botifarra blanca de pagès

90 kg de bringuera

73 kg de gallina, ossos de pernil i “ventolà”

20-25 kg de mongeta blanca

20-25 kg de cigrons

30-35 kg d’arròs

30 kg de fideus

210 kg de trumfes

40 kg de porro

30 kg de carrotes

35 kg d’api

65 kg de cols

40 kg de carbassa

110 pans (mescla de farines)

200 tortells de Sant Antoni

140 litres de vi negre barrejat amb 10 litres de vi dolç

1500 kg de llenya d’alzina i de roure alimentaran els focs.

 

Foto: Escudella de l’any 1976, a l’avinguda Meritxell,

davant del restaurant “La Truita”.

(Arxiu Fotogràfic Comunal d’Andorra la Vella)

TOTES LES NOTÍCIES