brama-cervolDe  mitjans de setembre a inicis de novembre els cérvols femella experimenten el zel, els mascles competeixen i reclamen les femelles amb els seus brams. L’observació d’aquest espectacle és difícil, especialment en àrees amb baixa densitat d’exemplars, però és en aquesta època quan pot ser més fàcil veure’ls. L’inici i la durada de la brama està condicionat per molts factors però, a grans trets, les hores més probables per a poder escoltar-los són les primeres i últimes hores del dia, tot i que es poden sentir amb més o menys freqüència durant tot el dia.
 
El cérvol viu al mosaic de boscos de muntanya, prats i matollars que caracteritza el paisatge agroforestal ben conservat del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Un cop endinsats en plena natura, en silenci i amb paciència, es poden anar trobant indicis i rastres d’aquest gran ungulat, com excrements, petjades, marques d’alimentació en la vegetació, arbres gratats amb les banyes i, fins i tot algunes banyes caigudes. Ara, en plena brama, els mascles tenen les banyes ben formades i preparades per a lluitar per les femelles. Després, durant els mesos de març i abril, els hi cauen. A partir d’aquella època, és probable trobar banyams si no és que els mateixos cérvols i altres mamífers (especialment rosegadors) els han consumit, per la font de calci que representen.
 
Dues subespècies de cérvol
 
El Parc Natural de l’Alt Pirineu és l’únic Parc on es pot observar les dues subespècies de cérvol existents a Catalunya, la centroeuropea (Cervus elaphus hippelaphus) a la zona de les Valls d’Àneu i Valls de Cardós, i la ibèrica (Cervus elaphus hispanicus), de menor mida i amb una distribució més reduïda, a la zona sud del Parc, al terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà).
 
La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars ha prohibit caçar durant aquesta època als prats de Clavera, als de Montgosso i a tota la zona entre Isil i Alòs per tal d’afavorir que els visitants puguin gaudir d’aquest espectacle.
 
Ampliació de les activitats
 
Les activitats guiades dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, se centraven fins l’any passat a la zona nord-oest del Parc, a les Valls d’Àneu, a través de l’empresa Obaga, activitats d’interpretació del medi, que continuen oferint aquest producte ecoturístic i que són també guies acreditats pel Parc. Enguany, com a novetat, s’estrena l’escolta de la brama a la Vall de Tavascan, a través de Piros Explorer (Natur Tavascan), que ofereix també muntatge de hides portàtils per fotògrafs; i també a la Vall de Siarb i Tornafort, a través del guia acreditat Cesc Capdevila i Torrell, on es pot observar el cérvol ibèric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada