L’Ambaixada Francesa, juntament amb la representació del copríncep francès i l’Aliança andorrano-francesa, han presentat aquest dimarts la Temporada Cultural Francesa 2016 que es compon d’una trentena d’activitats de totes les disciplines culturals i artístiques al llarg de tot l’any. L’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, ha destacat com a principal novetat que serà la primera vegada que actuarà a Andorra la Troupe de la Comédie-Française, amb l’obra de Molière ‘Georges Dandin’.

Altres activitats rellevants seran la conferència d’un membre de l’Acadèmia Francesa, l’escriptor i economista Erik Orsenna; l’homenatge a Charlie Hebdo que es farà amb una exposició de cartells de pel·lícules del dissenyador del setmanari assassinat en l’atemptat terrorista; o l’exposició de dibuixos del pare del Petit Nicolàs, Jean-Jacques Sempé, dedicats al món de la bicicleta durant els dies en què Andorra acollirà el Tour de França. De Matha ha celebrat que cada any les activitats culturals que s’organitzen per promocionar la cultura francesa tinguin més acollida, i ha destacat que l’any passat fins a un 10% de la població andorrana va participar en algun dels esdeveniments, mentre que els espectacles celebrats en auditoris van aplegar un total de 4.000 persones.

Un any més, l’Ambaixada Francesa ha presentat la ‘Saison Culturelle de France en Andorre’, amb l’objectiu de promoure la cultura francesa al país i apropar-la a la població, sobretot entre els més joves. Per aquest motiu, l’ambaixadora Ginette de Matha ha remarcat que la majoria d’activitats són gratuïtes, i d’altres disposen de tarifes adaptades als escolars.

El programa d’activitats, que inclou exposicions, música, teatre, poesia, conferències, cinema i gastronomia, començarà aquest dijous amb la inauguració d’una exposició, al Museu del Tabac, del fotògraf Henri Cartier-Bresson. La setmana vinent, una altra exposició, en aquest cas al Museu del Còmic de la Massana, servirà per homenatjar la llibertat d’expressió i a les víctimes de l’atemptat al setmanari Charlie Hebdo, amb una selecció de cartells de pel·lícules firmades per Charb, Cabu, Tignous i Wolinski.

El programa també permetrà portar a Andorra, per primera vegada, la Troupe de la Comédie-Française, que el 23 de febrer al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, oferirà l’obra de Molière ‘Georges Dandin’, seguida de la peça ‘La Jalousie du Barbouillé’. Una altra de les novetats serà la visita d’un membre de l’Acadèmia Francesa, Erik Orsenna, que serà rebut pel síndic general i oferirà una conferència al vestíbul del Consell General el proper 6 d’abril. D’altres activitats destacades són l’espectacle humorístic de François Morel, el 12 d’abril a Sant Julià de Lòria, l’espectacle de dansa de la companyia Tutu de l’11 de maig a Sant Julià, l’obra ‘Molieratus’ de la companyia Alcandre que tindrà lloc al teatre de les Fontetes de la Massana el 28 d’abril, la lectura de poesia transfronterera del 16 de març a Soldeu, o l’exposició de dibuixos de Jean-Jacques Sempé que es podran veure al CAEE del 13 de juny al 29 de juliol, coincidint amb el pas per Andorra del Tour de França.

La Temporada Cultural també tornarà a incloure la setmana gastronòmica Goût de France, de l’11 al 21 de març, la Festa de la Música (21 de juny), o el cicle Cinema de l’Aliança, que tornarà a portar al país les darreres pel·lícules franceses d’èxit als Cinemes Illa Carlemany.

Tant el director del gabinet del copríncep francès, Pascal Escande, com el president de l’Aliança Andorrano-Francesa, Xavier Espot, han destacat la varietat i la qualitat del programa d’aquest 2016, així com el suport de les institucions, de les empreses i associacions del país que han fet possible que es pugui dur a terme. Escande, a més, ha destacat que per primera vegada la representació del copríncep es fa càrrec de tres espectacles. De la seva banda, Espot ha remarcat que hi ha una petita tendència de catalanoparlants a acostar-se a la cultura francesa, mentre que De Matha ha animat a tota la població a participar en els espectacles, recordant que en molts d’ells no és necessari conèixer la llengua francesa per gaudir-los.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada