La tardor de 2015 es pot qualificar de “seca i amb temperatures normals a gran part de Catalunya”, segons les primeres dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No obstant això, i pel que fa a pluviometria, ha estat una estació plujosa a zones elevades del Pirineu i Prepirineu, a més a més de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Camp. I ha estat molt seca –amb precipitacions totals inferiors al 30% de la mitjana climàtica- en un sector molt reduït de Lleida, a cavall de les comarques de l’Urgell i el Pla d’Urgell.

Pel que fa a temperatures, la tardor ha estat especialment càlida a amplis sectors de la meitat est –especialment al prelitoral- i moderadament freda en algunes comarques de Ponent a causa de la presència de boira durant bona part del mes de novembre. Si es pren com a referència els valors de 15 sèries climàtiques històriques repartides pel país, la temperatura de la tardor ha estat “lleugerament freda” a les parts més elevades del Pirineu occidental, com també al Prepirineu central. Per contra, el novembre ha resultat “càlid arreu, i fins i tot molt càlid a les parts més elevades del país”; és a dir, a l’Alt Pirineu.

El setembre va ser normal o plujós a bona part de la meitat nord del país i a punts del litoral tarragoní, i fins i tot molt plujós al extrem nord de la costa Brava, el Baix Berguedà i la conca del riu Francolí, si bé va resultar sec a la resta de Catalunya, i fins i tot molt sec a àmplies zones de la depressió de l’Ebre. El novembre, de la seva banda, ha estat plujós a l’Alt Pirineu, com també al massís del Montseny i a la depressió central, i fins i tot “molt plujós” al Pallars Sobirà i al Ripollès, entre d’altres comarques. A això hi ha ajudat el temporal del passat 2 de novembre, que va deixar per exemple 141 l/m2 a Tuixent i 72 a la Seu, el registre més gran dels darrers anys en 24 hores. En canvi, el novembre ha estat sec al Prepirineu.

(Text i foto: RàdioSeu)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada