La start-up, motor de benestar per a les ciutats

Un recent anàlisi de Revoolt, primera start-up espanyola especialitzada en solucions sostenibles per a la distribució urbana de mercaderies, ressalta l’aportació de les start-ups a la millora de la qualitat de l’aire que es respira a les ciutats, en la seva protecció enfront de futurs impactes climàtics i en la consolidació de nous models urbans sostenibles.

El CEO de la companyia, Ángel Sánchez, indica que “són temps de concentració en les grans ciutats. El 50% de la població ja habita en elles i s’espera que aquesta xifra augmenti fins a un 80% el 2020. El problema és que el 70% de les emissions actuals d’efecte hivernacle són provocades per aquestes urbs, el que contamina l’aire i afecta el benestar i qualitat de vida dels seus habitants”.

De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que la majoria dels europeus estan exposats a nivells nocius de contaminació, una situació que evidencia la necessitat de crear nuclis urbans saludables basats en energies renovables per reduir les emissions de gasos.

Solucions sostenibles
L’anàlisi de Revoolt incideix que “com a representants de la innovació dins el teixit empresarial, les start-ups tenim la missió d’assumir un paper protagonista en el desenvolupament de processos intel·ligents i sostenibles que serveixin per crear consciència en la població i estimular nous hàbits de consum”.

Fidel a aquesta filosofia, la companyia tecnològica espanyola advoca per la transformació digital de l’última milla logística: “El sector en què intervenim -la distribució urbana de mercaderies-és una font important de generació d’emissions i d’intensitat de trànsit. Tenint també en compte l’augment del comerç electrònic i les exigències de qualitat de servei per part dels clients, hem buscat solucions més eficients, eficaços i de reduït impacte ambiental”.

Per aquest motiu, la base operativa de l’start-up és una plataforma integral per a l’optimització del cicle de comandes-lliuraments i el repartiment a domicili de la compra amb una flota de vehicles elèctrics i connectats que poden ser rastrejats en temps real.

Sensibilització de la població
Segons Daniel García, CTO de Revoolt, “mai abans, les empreses tan joves com la nostra hem tingut l’oportunitat de millorar simultàniament tants aspectes de la vida com actualment. Ara som autèntiques impulsores de les ‘smart cities’ gràcies a la tecnologia i al Internet de les Coses”.

L’anàlisi de Revoolt recorda que les empreses emergents que desenvolupen idees innovadores, relacionades amb el món digital i tecnològic, no són alienes a la preocupació per la salut del planeta i els seus habitants, i que la majoria d’elles actuen com a agents de canvi en la sensibilització de la població.

Finalment, recorda alguns dels beneficis de respirar aire net: “Quan està compost en més d’un 78% per nitrogen i en més d’un 21% per oxigen, es compta amb més energia física i claredat mental. A més, afavoreix l’oxigenació i regeneració cel·lular, l’enfortiment del sistema immunològic i l’eliminació de toxines. Per contra, l’aire contaminat resulta nociu per a la salut cardiovascular i respiratòria de la població. És un agent invisible que acaba de forma silenciosa amb la vida de moltes persones anualment”.