La Societat d’Autors aprova unes tarifes homologables internacionalment

La Societat de gestió col·lectiva de drets d’autor i drets veïns (Sdadv) ha aprovat en el decurs de l’Assemblea general d’aquest dilluns el model tarifari pel qual es regirà el pagament dels drets d’autors dels que estiguin associats. Per elaborar les tarifes, els seus responsables s’han fixat amb els models d’Espanya, França i Suïssa, i en línies generals representen un 60% de les que s’apliquen en aquests països. Tot i ser més baixes, Jordi Barceló, president de la Sdadv, ha assegurat que aquestes xifres són homologables pels interlocutors internacionals. També ha explicat que a l’hora de fer-ne l’aplicació a Andorra, es tindrà en compte l’històric i les dimensions del país, per la qual cosa l’aplicació es farà de forma esglaonada: el primer any només s’haurà de pagar el 50% de la quota, i els successius anys s’anirà augmentant un 10% fins arribar a la totalitat de l’import en cinc anys. Jordi Barceló ha substituït Jordi Albà com a president de l’entitat després que aquest darrer hagués presentat la seva renúncia per motius personals. Lluís de Juan ha entrat a formar part del Consell d’Administració representant el sector de les productores audiovisuals -vacant que també deixa la baixa de Jordi Albà-. L’Assemblea general també ha servit per aprovar el pressupost del 2013 que ascendeix a 180.580,41 euros, preveient un augment dels ingressos d’Andorra Telecom per actes de retransmissió per cable, que passarà a pagar 0,40 euros per punt de connexió en lloc del 0,28% que tenia ara.

El manual de tarifes aprovat aquest dilluns al matí per l’Assemblea general de la Sdadv es divideix en cinc grans grups: usos de material musical, audiovisual, visual, literari i dramàtic. A més, en cada un d’ells es diferencia si l’ús del material és per a comunicació pública o per a reproducció mecànica.

Per a la seva elaboració, el president i els vicepresidents del Consell d’Administració, Jordi Albà, Jordi Barceló i Albert Salvadó, han explicat que han buscat tarifes ‘toves’ però que siguin homologables internacionalment i poder així iniciar els convenis de reciprocitat amb societats gestores de drets d’autors d’altres països, la principal prioritat de la Sdadv.

Així, els models que s’han seguit han estat els d’Espanya, França i Suïssa i el resultat han estat unes tarifes d’una mitjana del 60% de les que hi ha en aquests països. A més, Barceló ha afegit que l’aplicació de les tarifes serà de forma esglaonada i el primer any només s’haurà de pagar el 50%, i cada any s’anirà augmentant el 10% fins arribar al cap de cinc anys al pagament del cost total.

El manual de tarifes distingeix l’ús que es fa del material amb drets d’autor per part dels hotels; en els esdeveniments i espectacles d’iniciativa privada; en actes d’administracions públiques; per part dels bars i restaurants; associacions, fundacions o entitats sense ànim de lucre; cinemes; pubs i bars de copes; per part de les atraccions; discoteques i sales de ball; redifusió, reemissió i retransmissió per cable; competicions esportives; gimnasos, piscines, spa i wellness; llocs de treball de les empreses; transport col·lectiu; establiments sanitaris; termolúdics i estacions d’esquí; així com els drets d’explotació dels documents de l’Arxiu Nacional d’Andorra.

Pressupost 2013

L’Assemblea d’aquest dilluns també ha aprovat els comptes per al 2013 que ascendeixen a 180.580,41 euros. En destaca l’increment d’ingressos provinents d’Andorra Telecom pels actes de retransmissió per cable que ascendeix a un total de 174.699,81 euros. Aquest increment és conseqüència de l’aplicació de les noves tarifes i de l’augment de 0,28 euros a 0,40 per cada punt de connexió privat.

En la política d’esglaonament aprovada pel que fa a les tarifes, l’objectiu final d’aquí cinc anys és que el preu que ha d’acabar pagant Andorra Telecom sigui d’1 euro per punt de connexió privat i de 4,5 euros per punt e connexió públic. La resta d’ingressos provenen de Cable Mútua que aporta un total de 5.880,60 euros.

Jordi Barceló, nou president

L’Assemblea ha oficialitzat el relleu al capdavant de l’entitat. En la darrera reunió del Consell d’Administració, l’aleshores president Jordi Albà va presentar la seva renúncia al càrrec per motius personals i Jordi Barceló en va assumir les responsabilitats. La marxa de Jordi Albà deixava també vacant la representació dins del Consell d’Administració del sector de les productores audiovisuals, un lloc que ocupa des d’aquest dilluns Lluís de Juan després d’haver guanyat la votació davant de l’altre candidat. D’altra banda, també s’han aprovat les normes de règim interior.

TOTES LES NOTÍCIES