La síndrome de la realimentació

Una dona a la que li costa menjar (Getty images)
Una dona a la que li costa menjar (Getty images)

La síndrome de la realimentació es caracteritza per una sèrie de canvis metabòlics que es desencadenen quan una persona amb desnutrició severa comença a rebre alimentació, especialment si es fa de manera ràpida i incontrolada. Aquests canvis metabòlics poden incloure alteracions en els nivells de glucosa, electròlits (com el fòsfor, el potassi i el magnesi) i vitamines, especialment la tiamina.

Com funciona la síndrome

Quan el cos ha estat privat d’aliments durant un període prolongat, els processos metabòlics s’ajusten a la manca de nutrients. Els magatzems d’energia, com el glicogen, es buiden, i el cos comença a utilitzar greixos i proteïnes com a fonts d’energia. Aquest estat de “fam” condueix a un baix nivell d’insulina i una utilització predominant de greixos i proteïnes.

Quan es reprèn l’alimentació, especialment amb carbohidrats, es produeix una ràpida secreció d’insulina. Aquesta insulina promou la síntesi de glicogen, greixos i proteïnes, utilitzant fòsfor, potassi i magnesi en el procés. Com a resultat, aquests electròlits es desplacen del sèrum cap a les cèl·lules, causant hipofosfatèmia, hipopotassèmia i hipomagnesèmia. A més, la deficiència de tiamina pot conduir a greus complicacions neurològiques i cardiovasculars.Símptomes

Els símptomes de la síndrome de la realimentació poden aparèixer dins de les primeres 24 a 48 hores de la reintroducció de l’alimentació i poden incloure:

Fatiga
Debilitat muscular
Confusió
Dificultat respiratòria
Arrítmies cardíaques
Convulsions
Edema perifèric

El tractament se centra en la prevenció i la correcció dels desequilibris electrolítics i vitamínics. La realimentació ha de ser gradual, començant amb una ingesta calòrica baixa i augmentant progressivament. És fonamental administrar suplements de fòsfor, potassi, magnesi i tiamina des del primer moment de la reintroducció de l’alimentació.

La millor manera de prevenir la síndrome de la realimentació és mitjançant una avaluació nutricional acurada i un pla de realimentació individualitzat. Els professionals de la salut han de ser conscients dels factors de risc i monitorar els pacients de manera regular durant el procés de realimentació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]