El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat sol.licitar al Govern de la Generalitat, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), l’inici d’un diàleg amb el Govern d’Andorra per tal que les ofertes de treball del Principat siguin rebudes de forma directa a l’Oficina de Treball urgellenca (OTG). Aquest fet permetria donar preferència als habitants de la Seu i l’Alt Urgell per accedir al mercat laboral andorrà.

L’acord de plenari s’ha pres aquest dilluns a instàncies d’una moció de Compromís, tot i que s’ha canviat la redacció del text inicial en considerar-se que la negociació institucional no es pot dur a terme des de l’Ajuntament, malgrat la bona relació existent amb el Principat. En la seva exposició, Batalla es mostrava favorable a la mesura i subratllava la feina feta pel consistori per escurçar la distància entre l’oferta i la demanda laboral entre els dos territoris, amb iniciatives com un workshop ocupacional. L’Ajuntament també ha demanat que el Servei d’Immigració formi els tècnics de l’Ajuntament, el Consell Comarcal, l’Oficina Jove i l’Oficina de Treball de la Generalitat, perquè puguin oferir informació als fronterers.

La petició de negociar un acord perquè les ofertes de treball per a fronterers d’Andorra passin un primer triatge a l’Oficina de Treball de la Generalitat a la Seu es farà arribar ara a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, al Govern d’Andorra i al Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Oportunitats laborals

Actualment hi ha aproximadament 1.400 fronterers, després de la tendència a la baixa dels darrers anys a causa de la crisi econòmica. Tots els grups municipals coincideixen a afirmar que cal fer els passos necessaris per ajudar-los i per facilitar-los l’accés a les vacants de treball al país veí.

Cal recordar que el Govern Andorrà va aprovar recentment, mitjançant un decret, un contingent de fins a 498 autoritzacions de residència i de treball fronterer fins al 31 d’octubre del 2016. Compromís creu que la proposta aprovada hauria de permetre aprofitar aquestes oportunitats laborals. El portaveu de la formació, Òscar Ordeig, considera que cal treballar “per minimitzar els efectes de la crisi i les dificultats per a la cerca de feina per a les persones aturades”. En aquest sentit, el regidor recorda que “la Seu pateix un atur molt alt en comparació amb altres llocs del territori de muntanya i de Catalunya” i que “per tant, caldria aprofitar el veïnatge per rebaixar aquestes taxes tan desfavorables”.

Declaració de la renda

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha sol.licitat a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AET) que es posicioni públicament sobre la repercussió dels darrers canvis fiscals en la declaració de la renda dels treballadors fronterers. L’alcalde Albert Batalla ha sol.licitat que s’esclareixi la normativa tributària i, especialment, el punt 7p, que evitaria que alguns residents a la Seu es traslladessin a Andorra, com ja està passant.

Text i foto: Ràdio Seu

2 comentaris

  1. I nosaltres volem que deixin de bloquejar la carretera d’Andorra els diumenges i festius i que deixin de perseguir amb multes i als vehicles andorrans que van a comprar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada