La Seu i l’Alt Urgell creen un Observatori Socioeconòmic

obsertatori socioeconomic

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell han creat conjuntament un Observatori Socioeconòmic, tant de la ciutat com de la comarca.

L’Observatori es planteja amb una doble finalitat: d’una banda, posar a l’abast de les administracions públiques i les empreses del territori les eines objectives en què basar-se a l’hora de prendre les seves decisions estratègiques; i d’una altra, poder radiografiar i detectar les principals tendències rellevants per als agents socioeconòmics del territori.

L’Observatori, que es pot trobar a la pàgina web de l’Ajuntament urgellenc www.laseu.cat, s’anirà actualitzant trimestralment, i recollirà diversos indicadors referits al municipi de la Seu d’Urgell i al conjunt de la comarca de l’Alt Urgell.

De moment, en aquesta primera publicació de l’Observatori només hi consten les dades relatives al primer trimestre del 2015. En les properes publicacions, hi trobarem gràfics comparatius de l’evolució dels indicadors al llarg de l’any. Això permetrà conèixer i valorar l’evolució de la situació socioeconòmica del territori.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jordi Pallarès, ha manifestat la seva satisfacció per la publicació de l’Observatori, fruit de la feina conjunta de les àrees de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i el Consell Comarcal, amb la col·laboració d’entitats com l’Oficina de Treball de la Seu i l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell, entre d’altres. Pallarès considera que “el coneixement que aportarà la publicació periòdica dels indicadors socioeconòmics facilitarà la presa de decisions a tots els nivells”.

Indicadors i dades

L’Observatori Socioeconòmic consta de cinc apartats, que agrupen 58 indicadors. Els apartats inclouen dades de territori, població, activitat econòmica, mercat de treball i turisme.

A l’apartat de territori hi podem trobar indicadors com la superfície, la densitat de població, el PIB, les vivendes principals i els pressupostos municipals.

Respecte a l’apartat dedicat a la població, hi consta el nombre total de persones empadronades a la Seu i a tota la comarca, distribuïts en homes, dones i població estrangera.

Pel que fa a l’activitat econòmica del territori hi queden reflectits els valors dels indicadors referents les empreses segons els diferents sectors: agricultura, indústria, construcció i serveis, així com el nombre de treballadors en cadascun d’aquests sectors econòmics.

L’observatori també recull la situació del mercat de treball de la Seu i l’Alt Urgell, amb els indicadors referents a l’atur registral, al nombre total d’aturats registrats; els assalariats i els autònoms, i els permisos fronterers.

I respecte a l’apartat dedicat al turisme, l’Observatori recull els recursos turístics de què disposa la Seu i comarca, els equipaments turístics, el nombre de visitants a les oficines de turisme, el nombre de visitants als museus i els esdeveniments que tenen lloc a la Seu i comarca, així com el nombre de participants dels mateixos.

Les dades que consten en aquest observatori s’han extret de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Consorci Alt Urgell-Cerdanya, Turisme de la Seu, l’Observatori de Treball del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estadística de Catalunya, i el Departament d’Estadística del Govern d’Andorra.

TOTES LES NOTÍCIES