paesL’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la totalitat dels sectors econòmics del municipi afectats (sector terciari, residencial, transport i tractament de residus) hauran de reduir un total de 11.041,56 tones de CO2, per tal d’assolir l’objectiu de reducció del 20% establert en el Pacte d’Alcaldes abans de l’any 2020.

Aquesta és la primera conclusió que es desprèn de l’inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que es van presentar ahir al vespre a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell la qual s’emmarca en el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) de la capital alturgellenca. Aquest inventari d’emissions de diòxid de carboni assenyala que l’any 2005, el municipi de la Seu d’Urgell va emetre 55.207,79 tones de CO2.

Una altra de les conclusions de l’inventari és que la principal font emissora de CO2 actual són els combustibles líquids, que representen el 47,11% de les emissions, i que els sectors que contribueixen amb més emissions són el transport, seguit del domèstic, causants del 36% i el 31% de les emissions actuals respectivament.

Durant la presentació del PAES, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va remarcar que “com a ciutat cal que ens comprometem a millorar el futur del nostre planeta, i deixem a les properes generacions un món més sostenible”. En aquest sentit, ‘alcalde urgellenc va assenyalar també que “més enllà de les paraules calen compromisos concrets, i aquest PAES esdevé el compromís de la ciutat de la Seu de reduir en un 20% les emissions de CO2 a l’any 2020”.

Mesures proposades per la reducció d’un 20% de CO2 l’any 2020

Fruit de l’inventari municipal de consums energètics i d’emissions de CO2 i de la diagnosi energètica s’ha definit una proposta de mesures que ha de permetre la reducció d’un 20% de les emissions de gasos efecte hivernacle l’any 2020.

Així doncs, el PAES preveu un seguit d’accions que impulsarà l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i que afecten als edificis municipals, a la flota de vehicles o a l’enllumenat públic. D’entre aquestes actuacions previstes hi destaquen la substitució de làmpades dicroiques o fluorescents per altres amb tecnologia led, la instal·lació de dispositius d’aturada automàtica, la substitució de làmpades de vapor de mercuri per halogenurs metàl·lics o tecnologia led en l’enllumenat públic o la producció local d’energia en fonts renovables com la instal·lació de plaques fotovoltaiques o calderes de biomassa.

També es realitzaran campanyes de sensibilització a la ciutadania per minimitzar el consum d’energia al sector domèstic. En aquest sentit, el Pla també recull un seguit d’accions que ha de realitzar la ciutadania en els seus domicilis, d’entre aquestes es pot destacar la substitució de l’enllumenat actual per un altre més eficient, substitució electrodomèstics per altres energèticament més eficients, o consumir energia de fonts renovables com la instal·lació de calderes de biomassa, o compra d’energia verda.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada