La Seu: Formatge i oli, la millor aliança

Autoritats de la Seu amb les de les Borges Blanques agermanant formatge i oli
Autoritats de la Seu amb les de les Borges Blanques agermanant formatge i oli (Ajuntament de la Seu)

Aquest dissabte ha tingut lloc a l’Espai Ermengol de la capital alturgellenca un acte ‘d’agermanament’ entre la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell  i la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i Les Garrigues de les Borges Blanques que s’ha formalitzat en un tast-maridatge entre els formatges Urgèlia (DOP Alt Urgell-Cerdanya), i Neu del Cadí, amb pa de l’IGP Pa Català, i oli verge extra de les Garrigues.

Aquest acte simbòlic ha estat encapçalat per l’alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, la tinent d’alcalde de Desenvolupament Local, Mireia Font, i l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Josep Setó, entre altres regidors i tècnics d’ambdós territoris, acompanyats per una seixantena de veïns i veïnes de les Borges Blanques i comarca.

Tant autoritats i veïns han pogut gaudir també de la visita guiada dedicada a la ruta del formatge situada a la segona planta de l’Espai Ermengol, a càrrec de la guia local, Pilar Aláez.

L’objectiu d’aquesta col·laboració antre ambdues fires és poder promocionar conjuntament els dos certàmens firals dedicats als productes agroalimentaris com són el formatge artesà del Pirineu i oli de les Garrigues. Així ho ha explicat la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Seu, Mireia Font“la idea és crear sinèrgies entre ambdues fires, com també amb altres fires de la demarcació, totes elles molt importants a nivell de productes agroalimentaris del territori per a poder potenciar-los. 

Font ha remarcat que “la idea és portar a terme promocions conjuntes i creuades, és a dir, que la fira de les Borges Blanques pugui venir a la fira de la Seu d’Urgell a promocionar el seu oli, i la fira mil·lenària de la Seu pugui estar present a la fira de l’oli per a promocionar formatges. En definitiva, poder fer un intercanvi d’aquests productes estrella”.60 anys de fira de l’oli

L’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, ha explicat que la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i Les Garrigues ja fa anys que es va ‘agermanant’ amb d’altres fires “perquè això ens aporta major difusió del nostre oli, però també sinèrgies i complicitats amb els diferents productes agroalimentaris de Km0 que són de qualitat extra, igual que el nostre oli verge extra”. “Enguany ens hem volgut ‘agermanar’ amb la Fira de Sant Ermengol de la Seu perquè ens pot ajudar també a promocionar el nostre producte i, alhora, convidar-la a la nostra fira per fer-la gran. Tot això ajuda a arrelar a la gent a la terra. Si es coneix el nostre oli, això, comporta més producció, plantar més oliveres”, ha reblat l’alcaldessa borgenca.

Val a dir que la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i Les Garrigues de les Borges Blanques se celebrarà el pròxim cap de setmana, del 20 al 22 de gener, i enguany compleix la seva seixantena edició.

Per la seva part, la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, certamen que té lloc a la tardor, concretament el cap de setmana del 13 al 15 d’octubre, enguany, celebrarà la 29a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

La visita a la Seu d’Urgell de les autoritats de les Borges Blanques i les Garrigues també ha comptat amb un acte institucional a la sala de plens de l’Ajuntament urgellenc, on l’alcaldessa de les Borges Blanques ha signat al llibre d’honor de la ciutat.

La jornada d’agermanament ha continuat amb una ruta guiada per La Seu Medieval i una visita al Parc Olímpic del Segre. 

TOTES LES NOTÍCIES