Aquest dijous s’ha presentat una nova fase de la campanya de civisme “La Seu és teva. Cuida-la!”, que incidirà en l’eliminació de defecacions de gossos als espais públics, el reciclatge dels residus i l’ús de les papereres. En el marc de la campanya, es preveu extremar la vigilància envers accions incíviques i sancionar-les, tenint en compte l’ordenança municipal de convivència ciutadana.

L’explicació del contingut i els objectius de la nova fase de la iniciativa l’han feta la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament urgellenc, Anna Vives; el cap de la Policia Municipal, Joan Josep Martínez; el gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Jordi Vilaró, i la regidora de Joventut, Meritxell Planes. L’espai triat per a la presentació ha estat la plaça del Codina, un exemple d’espai públic en què el servei de neteja hi ha d’intervenir de forma especial, amb la despesa pública que això suposa, molt a prop de diversos centres educatius.

Al respecte, Anna Vives creu que “cal continuar fent una tasca de conscienciació perquè els ciutadans tractin la Seu ben bé com si es tractés de la seva llar”. Així mateix, ha recordat que la campanya s’anirà desenvolupant en funció de les necessitats de cada moment.

Per la seva banda, Jordi Vilaró, com a responsable del servei de recollida d’escombraries, ha assenyalat que la problemàtica de la brutícia a la via pública s’ha de solucionar amb l’educació de la ciutadania. A més, ha reiterat que el fet que no llençar papers a terra, recollir les caques de gos, evitar usar les parets com si fossin un lavabo o fer un bon ús dels contenidors, “pot suposar un estalvi que repercuteix finalment en els impostos que es paguen”.

Control i sancions per les conductes incíviques

La campanya de civisme es reforçarà en aquesta nova fase amb l’actuació de la Policia Municipal, que extremarà en els pròxims tres mesos la vigilància en llocs problemàtics de la ciutat. L’inspector Josep Martínez ha anunciat expedients sancionadors que poden suposar una multa de 30 a 60 euros per als incívics. En base a l’ordenança de convivència ciutadana, si l’infractor reincideix es podria doblar la quantia de la sanció.

Crida als joves

Finalment, la regidora de Joventut de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Meritxell Planes, ha fet una crida als joves perquè siguin conscients que “cal ser respectuosos i evitar accions incíviques que perjudiquen els altres”. Planes s’ha referit de forma especial al soroll i la neteja, i els ha posat com a “exemple dels més petits”.

Missatges a la ciutadania

Durant la campanya es llençaran diversos missatges a la ciutadania, centrats en la plaça del Codina. El primer és que malgrat que 9 de cada 10 propietaris de gos recullen els excrements de la seva mascota encara es retiren 15 caques de gos a la setmana en una sola plaça. D’altra banda, si es llencen papers, xiclets i burilles a terra, la seva recollida costa 3.000 euros a l’any; per contra, si es llencen a les papereres només en costa 1.000 euros. Netejar orins humans d’una plaça costa a l’any 2.650 euros. Per últim, recollir deixalles de fora dels contenidors costa 650 euros a la setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada