Els establiments de la Seu d’Urgell han aconseguit triplicar en només quatre mesos el percentatge de bosses de compra que són compostables. Des del novembre passat, quan aquesta opció representava el 20% del total, el percentatge ha augmentat fins arribar al 60%, de manera que ja és superior al de les tradicionals bosses de plàstic.

La dada l’ha donat a conèixer el director general de la multinacional Basf a l’estat espanyol, Carles Navarro, que s’ha mostrat “optimista” pel que fa a la participació de la població urgellenca en aquesta iniciativa, que preveu que la Seu esdevingui la primera ciutat de Catalunya i de la península ibèrica que deixa d’utilitzar bosses de plàstic i les substituieix completament per les compostables. Segons ha explicat Navarro, així s’aconsegueix un doble objectiu: reduir els recipients de plàstic d’un sol ús i millorar la qualitat del compost que se n’obtingui. Amb aquesta campanya, que es va iniciar a finals de novembre del 2018, es pretén deixar d’utilitzar uns dos milions de bosses de plàstic.

Aquest projecte no ha suposat cap cost afegit per als veïns de la Seu, perquè els establiments comercials de la ciutat segueixen cobrant als clients el mateix que abans per cada bossa: entre 0,02 i 0,05 cèntims. La idea ha estat impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ellen Macarthur Foundation i de fabricats de plàstic compostable (Basf i Novamont), juntament amb la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i l’ajuntament de la Seu. A aquest projecte s’hi han sumat les associacions de comerciants locals i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia, Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena).

Amb aquesta experiència es vol preparar l’entrada en vigor del decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables, que serà vigent a partir de l’1 de gener del 2021.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada