La Seu d’Urgell tindrà un servei integral d’atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals

Barnahus (Foto: Save the children)
Barnahus (Foto: Save the children)

La Seu d’Urgell comptarà amb un servei integral d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals al Pirineu, que s’ubicarà a l’Horta del Valira. L’Ajuntament urgellenc ja ha iniciat l’expedient per cedir els terrenys al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a fer-lo possible i està previst que l’edifici es construeixi durant l’any que ve, a través dels fons Next Generation.

El centre tindrà l’aspecte d’una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable. Hi treballarà a temps complet un equip psicosocial i altres professionals que s’hi desplaçaran quan calgui o que hi connectaran per vídeoconferència per evitar que sigui la víctima i els familiars els qui hagin de recórrer les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància o centre mèdic.

El vicealcalde de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, explica que l’objectiu és facilitar la denúncia d’abusos sexuals i escurçar tot el seu procés, “apostant per una atenció integrada que no revictimitzi els infants i joves“. Així mateix, lamenta que l’abús sexual sigui “una xacra” i recorda que un de cada cinc nens ha patit aquest tipus de situacions.

 

Centre de referència al Pirineu

El projecte Barnahus, pioner tant a Catalunya com a Espanya, es va estrenar a Tarragona i arran del seu èxit ara es vol estendre a totes les vegueries. La iniciativa implica cinc departaments del govern. El principal impulsor en va ser el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies -a través de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i a l’Adolescència-, però en coordinació amb els de Salut, Educació, Justícia i Interior.

Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d’atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. Aquesta entitat va col·laborar en la posada en marxa del servei de Tarragona amb assessorament i formació. Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir una sèrie d’estàndars de qualitat, que han de permetre la valoració, atenció, tractament i seguiment de qualsevol infant i adolescent víctima d’abús sexual i de les seves famílies. També s’hi assessora persones adultes que hagin patit abusos durant la infantesa.

La intervenció inclou l’avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració mèdico-forense de la víctima, l’entrevista, a més a més dels tràmits per informar i assessorar la judicatura i la fiscalia. A més, els professionals del servei també col·laboren en la prevenció i detecció de les situacions d’abús.

TOTES LES NOTÍCIES