La Seu d’Urgell pionera en l’eliminació de bosses de plàstic en comerços i supermercats

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Ricard Mateu, han presentat en roda de premsa el #projecteCERES, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús -de caixa i de secció- per bosses compostables a tots els establiments del municipi. La prova està impulsada per l’Ellen MacArthur Foundation, dins el programa Circular Economy 100, i pretén millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis -bàsicament plàstics- a la fracció recollida selectivament.

Reduir dos milions de bosses

Gràcies al #projecteCERES es preveu evitar a la Seu l’ús de dos milions de bosses de plàstic durant l’any que durarà. Es farà repartint a les famílies bosses reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les, i substituint als comerços les bosses de plàstic convencionals per altres de compostables. Unes mesures que aniran acompanyades de punts informatius a botigues i al carrer, on s’informarà els consumidors.

L’ARC, amb la col·laboració de l‘Ellen Macarthur Foundation i de fabricants de plàstic compostable –BASFNovamont–, juntament amb la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, impulsen aquesta iniciativa en la que hi participen les associacions de comerciants locals (La Seu Comercial i UBSU), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC)  i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (CapraboGrup Dia – ClarelMercadonaPlusfrescBon Àrea i La Sirena), per fer de la Seu d’Urgell la primera ciutat catalana que substituirà les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables. Aquesta serà una experiència pionera per preparar l’entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l’1 de gener de 2021.

El plàstic d’un sòl ús, problema ambiental

La massiva utilització de bosses de plàstic d’un sol ús genera greus problemes ambientals, en especial als ecosistemes marins. Fer-les servir per a la recollida de la fracció orgànica també acaba contaminant el compost i en compromet la seva qualitat.

Fa gairebé dos anys que els comerços estan cobrant obligatòriament per les bosses de nanses d’un sol ús i se n’està reduint molt el consum. La legislació estatal preveu prohibir-ne la venda l’any 2021 i substituir-les per bosses compostables, menys agressives per al medi ambient.

El #projecteCERES vol aprofitar que els comerços repartiran bosses compostables per promocionar la recollida de l’orgànica. El projecte comporta la coordinació d’empreses fabricants de plàstic compostable, el sector de la distribució i les administracions públiques encarregades de la recollida i reciclatge d’aquesta fracció dels residus municipals.

La Fundació Ellen MacArthur

La Fundació Ellen MacArthur es va crear l’any 2010 amb l’objectiu d’accelerar la transició a l’economia circular. Des de la seva creació, s’ha convertit en un líder de pensament global en posicionar l’economia circular en les agendes de les persones responsables d’empreses, governs i món acadèmic. El model econòmic lineal de “prendre, fer, rebutjar” es basa en disposar de grans quantitats d’energia i altres recursos barats i de fàcil accés, però està arribant ja al límit de la seva capacitat. L’economia circular és una alternativa atractiva i viable que ja han començat a explorar diferents empreses i administracions.

TOTES LES NOTÍCIES