La Seu d’Urgell obre la 41a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

El jardí de l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell ha tornat acollir enguany la inauguració de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu que s’inicia avui divendres 29 de juliol i que se celebrarà durant tot el cap de setmana (dissabte 30 i diumenge 31 de juliol) a la capital alturgellenca i al poble d’Arsèguel. 

L’acte inaugural de la 41a edició d’aquesta trobada l’han obert el director i cofundador d’aquest esdeveniment internacional de música d’acordió, Artur Blasco, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, qui han donat la benvinguda als acordionistes participants i al públic que s’hi ha congregat.

Seguidament, els acordionistes de Mussa i de Montellà, Laia Font i Elías Fernández Sabater, respectivament, han obert el concert amb els seus acordions diatònics, oferint tres peces musicals. El colofó d’aquest concert inaugural l’han posat l’acordionista vingut de l’Uruguai, Enrique Tellería (bandoneó), i Simon Thoumire (concertina), Clare McLaughlin (violí) i Mark Magire (bodhran), vinguts d’Escòcia.

La primera jornada de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu seguirà a les set de la tarda d’avui divendres amb el concert gratuït que protagonitzaran el Grup de ranxeres de la Seu d’Urgell, i que tindrà lloc a la plaça del Carme. 

Aquesta formació que interpreten ranxeres està composta per Enric Coro Corominas (veu), Agustí Porta (acordió diatònic), Jordi Blasco (guitarrón), Elías Fernández (bateria), Eva Campi (acordió diatònic) i Eudald Porta (gralla).

Concert de les 13 nacions

El festival folk més veterà de Catalunya, i esdeveniment de referència mundial en l’acordió, presenta un any més un complet cartell internacional, tal com ho reflecteix la celebració del ‘Concert de les 13 Nacions’, que tindrà lloc també avui divendres, 29 de juliol, a les deu de la nit als Jardins del Seminari urgellenc.

Pel que fa al Concert de les 13 Nacions, a més a més dels músics que ja tocat aquest migdia, també hi actuaran acordionistes i conjunts de Finlàndia, Itàlia, França, Rússia, Moldàvia, el Quebec, la República Dominicana, el Caucas, Portugal, Colòmbia i Irlanda. Es podrà veure noms ja consolidats en trobades anteriors, com ara Raynald Ouellet i Bruno Gendron, el Trio Lopes, Colm Regan, Anatol Eremciuc, Enrique Tellería, el grup Néixer, Pepón Vilarrubla, Ernest Pipó i també Erika Weigand, protagonista del cartell d’enguany. I s’hi sumaran nous noms com ara la finesa Viivi Maria Saarenkylä i l’escocès Stan Reeves. L’entrada val 10 euros.

La Trobada a Arsèguel

Demà dissabte, 30 de juliol, la Trobada se centra en Arsèguel, bressol de l’esdeveniment, on a les 12 del migdia començarà un concert al parc de l’Església amb l’Orquestrina Trama, de l’Alt Urgell i Cerdanya. A les set de la tarda, al mateix escenari, es podrà escoltar el grup del Pirineu aragonès La Ronda de Boltaña, format per tretze músics.

El concert central de la Trobada, dissabte mateix a les deu de la nit a l’envelat, comptarà amb una vintena d’actuacions, amb solistes i grups de 17 països diferents. Als protagonistes del concert de la nit abans a la Seu, s’hi sumaran també representants de Bretanya, Anglaterra, Obwalden (Suïssa) i Colòmbia, amb músics com Roman Jbanov, el grup suís Üs Drü, Joaquín Díaz, Antonio Rivas, Roberto Lucanero, Gwenael Kiviger, Yann-Fañjch Perroches, Ioana Lemoine, Steve Allen i la catalana Meritxell Gené. L’entrada per a aquest concert val 12 euros i es pot aconseguir a l’Espai Ermengol de la Seu, a Turisme de l’Alt Urgell i al Punt d’Informació d’Arsèguel.

El programa continuarà diumenge, 31 de juliol, al migdia amb un nou concert al parc de l’Església, amb el grup suís Üs Drü i el conjunt pallarès els Espurlents. A les sis de la tarda, a l’envelat, es farà el concert-ball anual de l’orquestra de les Colònies i Tallers d’Arsèguel. Paral·lelament, a la plaça Patalín de la Seu, a les set de la tarda s’oferirà el Ball Amable, amb Els Astorets del Pirineu.

Carles Belda i Joan Garriga, al Gran Concert Catalunya

La presència de la Trobada a la Seu es completarà dilluns, 1 d’agost, a les set de la tarda a la plaça dels Oms, que per segon any acollirà el Gran Concert Catalunya, una vetllada dedicada de manera monogràfica a reivindicar la qualitat dels acordionistes i músics del país, molts d’ells formats a Arsèguel.

El cartell inclou novament la presència dels vallesans Carles Belda i Joan Garriga. També pujaran a l’escenari Pepón Vilarrubla, Pacu Clotet, Pere Romaní, Agustí Porta, Àngel Laguna, Letúria, Pere-Pau Ximenis, Daniel Regincós, Pilar Planavila, Francesc Marimon, Roser Gabriel, Erika Weigand, Robert Pérez, Georgina Fàbregas, Cesc Sans, Pep Lizandra, Elias Porter, Cati Plana, Eduard Casals, Adolfo Osta, Liv Hallum, Ivan Caro, Ivan Garriga, Laia Font, Elias Fernández, i el conjunt Corrandes són Corrandes, amb Anaïs Falcó, Christian Imelia i Xavier Cols. L’entrada serà gratuïta.

Concerts a Puigcerdà i Castellbò

Tot seguint la tònica de les darreres edicions, l’organització de la Trobada ha programat per a la setmana vinent concerts en d’altres poblacions no només del Pirineu sinó també de la plana de Lleida, amb el suport de la Diputació. L’objectiu, tal com explica Artur Blasco, és aprofitar la presència dels músics, en alguns casos vinguts d’arreu del món, perquè gaudeixin més de l’estada a Catalunya i perquè alhora d’altres pobles puguin gaudir de la seva música i de l’univers de l’acordió.

Així, la gira continuarà a Vilagrassa (2 d’agost), Puigcerdà (3 d’agost al Casino Ceretà) i la Pobla de Cérvoles (4 d’agost). Divendres dia 5 hi haurà l’últim concert a l’Alt Urgell, concretament a la Col·legiata de Castellbò. I l’última actuació serà dissabte dia 6 a Balaguer, al Castell Formós. Tots aquests concerts començaran a les 10 de la nit i comptaran també amb músics de diversos països. 

Enllaç: Programa complet de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.