La  Seu d’Urgell s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

La Seu d’Urgell és, a més, el primer municipi de la comarca de l’Alt Urgell en sumar-se a Viles Florides i la seva adhesió arriba després de la incorporació al mes de febrer de l’històric carrer dels Canonges, que es va convertir també en el primer espai florit de la comarca alturgellenca.

Per la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament urgellenc, Mireia Font, adherir-se al moviment era un pas lògic després de la feina feta i el compromís demostrat des de fa anys promovent i implicant-se en l’enjardinament de zones verdes. “La Seu d’Urgell disposa d’un gran patrimoni de zones verdes, parcs, jardins i rotondes dissenyats i cuidats de manera sostenible” afirma Font. “Per tot això, creiem fermament que la Seu és una vila florida”, abunda la tinent d’alcalde urgellenca.

Amb aquesta incorporació ja són 102 els municipis de tota Catalunya que formen part del moviment de Viles Florides.

Espais verds de la ciutat

Actualment el municipi de la Seu disposa aproximadament de 220.000m2 d’espais verds, fet que suposa una ràtio de 17,6 m2 /hab. Pel que fa a l’arbrat cal destacar que hi ha uns 5.300 arbres d’unes 60 espècies diferents.

Respecte al nombre de plantes amb flor que es col·loquen anualment a la nostra ciutat és aproximadament unes 3.000 unitats.

Val a dir també que la capital alturgellenca també gaudeix de molts balcons particulars que mostren una ornamentació floral molt reeixida.

Viles Florides

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 86 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

De forma anual es lliuren les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, els municipis de Bagergue, Figueres, Mollet del Vallès, Olot i Vila-Seca són els cinc municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara. Mentre que hi ha 31 municipis amb tres, 44 amb dues i 6 amb una.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada