La Seu d’Urgell demanarà a Andorra que es creï una oficina d’atenció als fronterers

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell, a proposta del grup d’Esquerra Republicana, demanarà al Govern d’Andorra que impulsi la creació d’una oficina d’atenció al treballador fronterer a la capital alturgellenca. L’objectiu és, segons el portaveu d’ERC, Francesc Viaplana, estalviar desplaçaments a les persones que viuen a la Seu i volen treballar a Andorra a l’hora de dur a terme tots els tràmits i l’entrega de documentació al Servei d’Immigració andorrà. La moció presentada per ERC ha obtingut el suport de tots els grups municipals, tot i que s’ha modificat el redactat a demanda de l’equip de govern per eliminar de la proposta inicial la demanda d’implicació de l’arquebisbe i copríncep d’Andorra en l’impuls de la iniciativa. Tal com ha indicat l’alcalde de la ciutat, Albert Batalla, “entenem que el diàleg s’ha de dur a terme entre les diferents administracions públiques”, i ha destacat que l’Ajuntament té suficients espais per ubicar l’oficina, descartant així la proposta d’ERC de situar-la al palau episcopal. 

La demanda d’una oficina d’atenció al treballador fronterer té per objectiu facilitar els tràmits per poder treballar a Andorra a les persones de la Seu d’Urgell que estan a l’atur. Actualment, la taxa d’atur a la ciutat és del 14% amb 717 persones sense feina, tot i que la situació s’ha recuperat en els últims anys després de tocar fons el febrer del 2013 amb 1.001 aturats.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha explicat a l’ANA que actualment hi ha més de 1.600 treballadors fronterers, i ha celebrat que, mentre que el nombre de quotes temporals per a fronterers es manté similar a la de l’any passat, han augmentat els permisos atorgats per quota prorrogable, és a dir, de perfils més especialitzats. Concretament, de l’octubre del 2014 al gener del 2015 es van atorgar 17 permisos a fronterers, mentre que en el mateix període 2015-2016 hi ha hagut 26 contractacions i quatre més en tràmit.

De la seva banda, el portaveu del grup d’ERC, Francesc Viaplana, ha explicat que un punt d’atenció com el que proposen pot servir per descongestionar el Servei d’Immigració andorrà i evitar desplaçaments fins a Andorra. A més, considera que és un benefici per ambdues parts, ja que per a Andorra és positiu que es puguin fer els tràmits a l’origen, a banda que “per proximitat, els treballadors de la Seu poden encaixar molt”. Viaplana ha afegit que s’haurà d’estudiar si aquest servei es dóna tots els dies de la setmana o només unes hores, i considera que l’ideal seria que fos algun empleat del Servei d’Immigració que es desplacés a la Seu a fer l’atenció.

Albert Batalla s’ha mostrat convençut que la proposta tindrà una bona rebuda per part del Govern andorrà, tenint en compte que en aquesta matèria ja hi ha un contacte permanent entre les dues institucions. També ha assegurat que la proposta és molt coherent amb les accions que ja s’han impulsat des de l’Ajuntament en el mateix sentit, com la creació d’una regidoria de treballadors transfronterers o l’organització d’un ‘workshop’ per apropar el món laboral andorrà als aturats de la zona. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES