La Seu d’Urgell acollirà l’11è Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

La Seu d’Urgell acollirà el XI Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs que se celebrarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre a la sala la Immaculada.

En aquesta ocasió, el col·loqui durà per títol “Els pobles abandonats al Pirineus: causes i conseqüències” i se centrarà en l’anàlisi dels pobles abandonats com a espais per a la reflexió entorn a la configuració actual dels Pirineus a través de l’estudi de les causes que ho van provocar i de la incidència que ha tingut en el paisatge, la història, l’economia i la societat del conjunt d’aquest territori. A més a més, també permetrà oferir claus de futur que ajudin a aturar el despoblament actual.

El congrés constarà de ponències i comunicacions, mostra d’audiovisuals i mostra de cinema etnogràfic de Catalunya; presentació de llibres i una sortida a Nabiners i la Freita. Tot això girarà  al voltant de tres àmbits temàtics: els processos de despoblament; realitats i conseqüències; i representacions i propostes de futur.

En destaca, entre d’altres, la ponència que porta per títol Repercussions del despoblament sobre el medi. Estudi de cas de la Cerdanya i l’Alt Urgell, a càrrec de Joan Manuel Soriano (UAB); el documental sobre problemes de despoblament a Bescaran (Alt Urgell) titulat Alt Pirineu: història sense futur, realitzat l’any 1988 per  Joan Salvat, director del programa 30 Minuts de TV3; la participació de Saül Garreta, arquitecte i membre de la Cooperativa Reviure Solanell, en la taula rodona Representacions i propostes de futur; la presentació dels set volums de Viatge universal pel Pirineu, de l’escriptor urgellenc, Joan Obiols; editat per Editorial Andorra i Editorial Salòria; com també la presentació dels deu volums A peu pels camins del cançoner, que anirà a càrrec del seu mateix autor, Artur Blasco, músic, investigador i divulgador del folklore català.

 

Comunicacions i comunicacions-pòsters
Els interessats a participar en el  col·loqui mitjançant la presentació d’una comunicació  o d’una comunicació-pòster poden enviar a l’adreça transpirinencs@irmu.org la seva proposta en forma de resum, amb una extensió màxima d’entre cinc-cents i dos mil caràcters, fins al 21 de juliol de 2019.

 

Inscripció
El preu de la inscripció general serà de 65€ i el de la inscripció reduïda -per a membres de centres d’estudis i estudiants-,  de 50€.  El preu dona dret a les actes, al dinar de dissabte, als sopars de divendres i dissabte i a les activitats complementàries que es programin al llarg del col·loqui. El dinar de diumenge no hi està inclòs.

La inscripció es podrà fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu a partir del març a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs) abans del 27 de setembre de 2019.

Aquest onzè col·loqui està organitzat per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner.

TOTES LES NOTÍCIES