cincaEl  projecte de pressupost per al 2017 preveu una partida de 52,1 milions d’euros a inversions reals, un 7,7% més que l’any anterior. Els augments més significatius van destinats a la renovació dels sistemes informàtics del Govern, que augmenta en 2,2 milions d’euros. A més, l’obra pública augmenta en 1,5 milions d’euros. Entre les partides pressupostades destaquen els 6 milions per a la nova seu de la Justícia, i es tornen a pressupostar 1,5 milions d’euros per tirar endavant d’una vegada per totes l’heliport nacional, així com 800.000 per al recinte multifuncional que es vol projectar per acollir esdeveniments culturals. Com a nous projectes, destaca el nou edifici COEX d’Encamp al qual s’hi destinaran 270.000 euros, i els 200.000 euros per posar en marxa la passarel·la que comunicarà la plaça del Poble amb la plaça del Consell General.

Dins de la partida d’inversions, es destinaran 23,5 milions d’euros a béns destinats a ús general, relatius a carreteres, proteccions i rius. Pel que fa a carreteres, es destinen 4,5 milions a pavimentació, 2,5 milions per a l’eixample de la CG3, i 2,5 milions més per a la carretera del Port de Cabús, entre d’altres.

D’altra banda, es destinaran 12,6 milions d’euros a projectes relacionats amb edificis i altres construccions. La partida més important, que ascendeix a 6 milions d’euros, és la de la construcció de la nova seu de la Justícia. També es preveuen 2 milions d’euros a l’antic Hotel Rosaleda, 1 milió d’euros a Ràdio Andorra, i 800.000 euros per tirar endavant l’anunciat recinte multifuncional.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que l’increment de la inversió ve motivat per l’augment d’1,5 milions d’euros en obra pública, i pels 2,2 milions d’euros que es destinaran a modernitzar els sistemes informàtics de l’administració “per fer l’impuls definitiu cap a una administració online”.

També pel que fa a despeses, Cinca ha explicat que, tot i que la partida del Ministeri de Turisme baixa un 9%, la transferència cap a Andorra Turisme es manté. Així, la disminució ve motivada pel canvi de ministeri de la partida d’Andorra Desenvolupament i Inversió, que passarà a dependre de Presidència.

Quant a les despeses de personal, la xifra global és similar a la de l’any passat, el primer exercici en què es va començar a aprovisionar el complement de jubilació dels funcionaris amb 4,5 milions d’euros. Pel que fa a la partida que iguala les aportacions dels treballadors, per al 2017 passa d’1,8 a 1,3 milions, després de conèixer la xifra final dels empleats que s’han acollit al pla de pensions.

Finalment, en relació a les despeses de funcionament, Cinca ha explicat que la disminució del 2% és fictícia, ja que ve motivada per una reclassificació de la partida de transport públic i escolar. En canvi, augmenta la partida d’assessoraments per matèries com l’Acord Monetari, l’intercanvi automàtic d’informació i l’acord d’associació, i es dobla la partida destinada a equipaments informàtics.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada