La Seu d’Urgell està gaudint d’una radiant jornada de Sant Jordi que s’ha iniciat aquest matí al pati de la Biblioteca Sant Agustí amb una lectura compartida que han protagonitzat els alumnes de cinquè i sisè de primària de totes les escoles de la ciutat.

Els nois i noies han llegit en veu alta textos dels Germans Grimm -en motiu del 150è aniversari del naixement de Jacob Grimm- i de Joana Raspall, coincidint també amb el centenari del seu naixement.

‘La Seu és casa teva. Cuida-la!’

Tot seguit s’ha celebrat a la plaça Soldevila el lliurament dels premis als alumnes guanyadors del concurs de poesia que enguany tenia com a tema l’eslògan de la campanya de civisme ‘La Seu és casa teva. Cuida-la!’, en un acte presidit per l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i on també hi han participat la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Vives; la regidora de la Gent Gran, Montserrat Bonet, i la regidora de Joventut i Infància, Meritxell Planes.

En la mateixa plaça Soldevila, on hi ha ubicat el ‘mur del civisme’ ha tingut lloc una nova acció de la campanya de civisme amb el desplegament d’una nova lona que porta inscrits nous missatges recordant als urgellenc si urgellenques de totes les edats a seguir comportaments cívics amb l’objectiu de poder gaudir tots plegats d’una ciutat més neta. La campanya també s’ha instal·lat al passeig Joan Brudieu amb una parada amb xapes i punts de llibre amb consells per practicar el civisme.

Els prop de 50 poemes guanyadors els han llegit els padrins i padrines de la Seu en una lectura en viu que ha tingut lloc també al pati de la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell.

Lectura en viu de La primera pràctica d’Albert Villaró

A partir de dos quarts de sis de la tarda se celebrarà la ja tradicional lectura en viu, també a la plaça Soldevila, que en aquesta edició tindrà la novel·la La primera pràctica de l’escriptor pirinenc Albert Villaró, com a text que es llegirà en aquest Sant Jordi.

Durant tot el dia al passeig Joan Brudieu

El passeig Joan Brudieu de la capital de l’Alt Urgell acull aquest Sant Jordi un total de 31 parades: 9 de llibres, 6 de roses i la resta d’objectes de regal relacionats amb la rosa. També hi ha parades institucionals, entitats, associacions, centres educatius i partits polítics.

Carpa de l’Associació del llibre del Pirineu

Com ja és habitual, la jornada de Sant Jordi també compta amb la carpa de l’Associació del Llibre del Pirineu al passeig Joan Brudieu on es porta a terme l’activitat ‘Contes al passeig’ i on hi ha la signatura de llibres d’autors locals.

Qui és ara?, acció artística de Sandra March

La novetat de sant Jordi d’aquest any és l’acció artística de la urgellenca Sandra March que consisteix en embolicar la carn i l’embotit amb dibuixos i poemes, petites obres a l’abast de tothom.

Qui és ara? es desenvolupa en 12 botigues i hi participen 6 poetes locals. Durant la diada de Sant Jordi, aquests establiments estan embolicant la carn i l’embotit amb paper que porta imprès dibuixos i poemes. Es tracta d’una edició limitada i seriada de papers d’ús alimentari dissenyats a la manera dels papers comercials.

Aquest projecte pretén atansar l’art i la poesia al públic en general, presentant-lo en formes quotidianes i accessibles, per fer reflexionar sobre l’objecte artístic, el lloc expositiu i la seva relació amb l’espectador o espectadora.

Aquesta acció artística es complementa amb la instal·lació d’una parada al passeig Joan Brudieu amb llibres i una petita selecció de productes d’alimentació.

El col·lectiu de poetes que hi col·laboren són Giorgina Alamagia, Teresa Colom, Andreu Escales, Bernat Manresa, Yolanda Giménez i Joan Graell.

Les botigues que hi prenen part són: Aviram Paquita, Carnisseria Boix, Carnisseria Charlie, Carnisseria Mitjana, Carnisseria Navinés, Carnisseria Pep Puig, Casa Bernadí, Comerç Torà, Formatgeria Eugene, Queviures Conxita, Urgèlia i Xarcuteria Pagès.