La Seu celebra Sant Antoni amb la tradicional calderada

La Confraria de Sant Antoni Abat de La Seu d’Urgell ha celebrat avui dmartss la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, han presidit, juntament amb els membres de la confraria, els diversos actes de celebració que es porten a terme en aquesta festa dels pagesos, carnissers i cansaladers en plena ‘Setmana dels Barbuts’.

També enguany, un gran nombre d’urgellencs s’han donat cita al passeig Joan Brudieu -espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni- per poder tastar aquesta menja típica d’hivern, i com ja es va realitzant des de fa uns anys, la mateixa confraria ha posat a disposició de tothom plats i culleres per a poder degustar-la. Recordem que el confrare Josep Vilarrubla porta la direcció en l’elaboració de l’escudella de Sant Antoni, on es fan servir uns 800 quilos d’aliments, entre verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

Abans però de la benedicció i el repartiment de la tradicional escudella als ciutadans de la Seu, s’ha celebrat la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’ha oficiat la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’.

Tres Tombs

A la sortida d’ofici, s’ha beneit els animals davant la Catedral i seguidament s’ha iniciat la passejada pels carrers del centre històric de La Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà s’han fet els tradicionals ‘Tres Tombs’, encapçalats pels tres ‘banderers’: Ramon Aril Rogé, el nou banderer el qual porta el pendó de la Confraria de Sant Antoni Abat, acompanyat a banda i banda pel banderer proposat i el banderer sortint, Gerard Travé Albiñà, i Jordi Picart Planes, respectivament.

Alhora, també al cap del passeig s’ha fet la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia. Els joves que aconsegueixen arribar fins al cap de munt obtenen com a premi el gall en qüestió.

(Fotos: Ajuntament de la Seu)

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.