El pròxim dissabte 20 d’abril la Seu d’Urgell i el seu entorn natural acollirà una prova TREC (Tècniques de Rutes Eqüestres de Competició), disciplina eqüestre que pretén avaluar les habilitats d’un guia eqüestre. La competició està organitzada per l’Escola Agrària del Pirineu i compta amb el suport de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

El fet que l’Ajuntament urgellenc aporti la seva col·laboració per a la realització d’aquesta competició “va en la línia que l’Alt Urgell aculli l’Escola Eqüestre de Catalunya, i que el món dels cavalls pot ser una bona eina de dinamització turística i econòmica del territori”, ha manifestat l’alcalde de la Seu, Albert Batalla.

El TREC està regulat per la Federació catalana d’Hípica i és una de les disciplines de més fàcil accés per genets i amazones de baix nivell d’equitació. És per això que esdevé una de les activitats eqüestres de competició ideal per iniciar usuaris en la pràctica de l’equitació.

Per a poder competir és necessari portar equip de muntar amb casc homologat. No és obligatori estar federat, però les persones que no ho estiguin hauran de pagar una quota afegida corresponent a l’assegurança d’accidents.

Programa

La competició de TREC consta de tres proves: la prova d’orientació, la prova d’aires i la prova de terreny variat.

A dos quarts de nou del matí es farà el lliurament dels dorsals a tots els participants. A les nou del matí s’iniciarà la prova d’orientació, que es desenvoluparà a la vall del Segre entre la Seu i Alàs. I seguidament també tindrà lloc la prova d’aires. A les quatre de la tarda se celebrarà la prova de terreny variat. Aquestes dues últimes tindran lloc a l’explanada de terra que hi ha al costat del pàrquing municipal Dr. Peiró de la Seu d’Urgell.

A dos quarts de set de la tarda es farà el lliurament de premis als genets i amazones guanyadors.

Proves

La prova d’orientació té per objectiu avaluar la capacitat d’interpretació d’un mapa dels participants i la capacitat d’ajustar la velocitat de desplaçament. El participant disposa de 20 minuts per copiar en un mapa que li facilita l’organització el recorregut proposat. Després ha de muntar en el seu cavall i de manera individual fer aquest recorregut de la manera més fidel possible al que està indicat al mapa. El recorregut es divideix en diferents trams en cadascú dels quals es marca una velocitat a la que s’ha d’ajustar el/la genet/amazona. Durant el recorregut l’organització disposa de diferents punts de control on hi pot haver jutges que controlen el temps de pas, però el/la participant no sap on són exactament. Cada canvi de tram pot comportar , o no canvi de velocitat. Guanya la prova qui fa menys errades i s’ajusta millor a la velocitat marcada en cada etapa.

La prova d’aires serveix per comprovar el nivell de control del cavall per part del/la participant. Consisteix en recórrer una distància de uns 150 m per un carril marcat d’una amplada determinada (uns 2 metres) primerament al pas, el més ràpidament possible sense que el cavall canviï l’aire i desprès tornar al galop el més lentament possible sense que el cavall canviï d’aire. Per suposat el/la genet/amazona han de mantenir en tot moment el seu cavall dintre del carril delimitat.

La prova de terreny variat és per conèixer les capacitats del genet/amazona per superar obstacles que de forma sobtada pot trobar al llarg del desenvolupament d’una ruta eqüestre. Aquesta prova es desenvolupa en una pista tancada on es simulen els obstacles que poden ser els següents:

• Eslàlom

• Maniobra d’habilitat en una ziga-zaga

• Boscatge o branques baixes

• Sender o pas estret

• Tronc (o seto o obstacle que cal saltar o superar o envoltar si hi ha alternatives)

• Bancals, pla ascendent i/o descendent que es pot fer a cavall o peu a terra

• Immobilitat (baixar del cavall i deixar-lo sol dintre d’un cercle durant un temps limitat sense que es mogui).

• Muntar sense que el cavall es mogui el més mínim

• Pont

• Entrar en un remolc

• Porta de jardí que cal obrir des del cavall

• Totes les proves es lliguen en un exercici continu i en cada obstacle un jutge avalua el grau de correcció en l’execució de la prova. A més es té en compte el temps invertit en tot el recorregut per establir la classificació final de la prova.

El resultat final de la competició s’obté de la suma dels punts de les tres proves.

Inscripcions

La inscripció costa 25 euros per participant. Cal efectuar-la a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, situada a la finca Colomines, a Bellestar. També per correu electrònic: aecapir.daam@gencat.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada