gent-granEl Centre Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP) de la Seu d’Urgell acull avui el primer acte de presentació del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran pel mitjà del qual es designaran les persones delegades de l’Alt Urgell que formaran part de l’assemblea. El procés culminarà el proper 1 d’octubre amb un acte central a Món Sant Benet en què es presentaran les ponències, es pactaran les conclusions i el manifest final.

La iniciativa, que enguany duu per lema “Junts podem!”, se celebra cada quatre anys i la convoquen el Departament de Benestar Social i Família i el Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC). L’objectiu és reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al nostre país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu.

La reunió d’avui ha convocat als representants de set entitats de gent gran, jubilats i veïns de l’Alt Urgell, del CGGC, del Consorci de Gent Gran, de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, del Consell Consultiu de la Gent Gran, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i del Departament de Benestar Social i Família. S’han encarregat de donar la benvinguda l’alcalde Albert Batalla; el president del consell comarcal, Jesús Fierro; el director territorial del Departament a Lleida, Josep Maria Forné; i el coordinador del congrés i responsable de l’Oficina de la Gent Gran Activa, Agustí Vilà.

El congrés s’estructura en tres fases: precongressual, congressual i poscongressual. La primera comença avui la Seu d’Urgell i inclourà desenes d’accions informatives arreu del país adreçades al màxim nombre de gent gran i persones interessades.

La segona fase consistirà en l’acte central de la propera tardor, on es preveu la participació d’unes 600 persones. La majoria seran 471 delegats de tot Catalunya que s’aniran designant en les properes setmanes.

Per acord del CGGC es debatran dues ponències amb el títol “Persona, societat i benestar” i “La Catalunya del futur”. Finalment, l’organització ha planificat una última fase concebuda per donar a conèixer els resultats del congrés i que es manté activa al llarg del temps per fer seguiment dels acords adoptats.

Cap a un nou pacte social i intergeneracional

La ponència “La Catalunya del futur” en la seva redacció inicial advoca entre d’altres per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en el que cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat en el si de la societat. El document parteix de la premissa que “cap persona hauria de suposar una càrrega per cap sector ni per la societat. La definició i assumpció dels drets i deures de cadascú, és el paràmetre més saludable per generar respecte, establir canals de participació i proveir l’atenció necessària a qui pugui necessitar-la”.

Per la seva banda, la ponència “Persona, societat i benestar” referma la postura de rebutjar qualsevol renúncia a l’Estat del Benestar, tot i l’escenari econòmic complicat, amb una distribució més justa de la riquesa i la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema. S’aposta, així mateix, per reforçar la cohesió social amb més protecció social i una atenció centrada en la persona, quelcom que s’ha de fer compatible amb la promoció de l’envelliment actiu i d’entorns amigables per a la gent gran.

El 7è Congrés Nacional de la Gent Gran va ser convocat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el passat 30 de setembre de 2013 al Parlament de Catalunya en el marc del 8è Ple de l’Experiència.

La importància del congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mig termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l’agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.

L’organització del congrés compta amb la col·laboració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, dels consells comarcals, així com de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada