La Seu acollirà un dels concerts del XIX Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu

La  Seu acollirà un any més un concert del XIX Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu 2017. La catedral de Santa Maria serà l’escenari el dissabte 9 de desembre, a les sis de la tarda, de la proposta innovadora “Cornucòpia”, de Jordi Mestres, graller, i Jonatan Carbó, professor d’orgue del Conservatori Professional i Municipal d’Igualada.

L’Associació Amics de l’Orgue de les Comarques de Lleida organitza un any més aquest cicle, que es perllongarà fins al 28 de desembre, i en el que hi participaran organistes i intèrprets de renom. L’objectiu final és oferir un ventall ampli d’actuacions musicals on la figura de l’orgue sigui l’eix central.

La proposta inclou al Pirineu, a més de a la Seu, concerts a la Pobla de Segur, Puigcerdà, Queralbs-Santuari de Núria, Talarn, Tremp i Vielha e Mijaran. El festival també s’aturarà a les Borges Blanques, Cervera, Lleida, Os de Balaguer-Les Avellanes, Tàrrega, Torres de Segre i Verdú.

Tots els concerts són d’entrada lliure i estan patrocinats per les regidories de Cultura dels ajuntaments involucrats en la iniciativa, que també té el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Programa musical

La dinovena edició del Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu 2017 tindrà com a solistes d’orgue a Jordi Vergés, organista de la catedral de Tarragona, que es podrà escoltar a la basílica de Núria (3 de setembre). També formarà part del programa el basc José Santos de la Iglesia, que tocarà a la basílica de Tremp (24 de setembre). Per la seva banda, l’alemany Eberhard Lauer, organista de la catedral catòlica d’Hamburg, actuarà a la parròquia de Sant Llorenç de Lleida amb un programa íntegrament dedicat a Bach i Buxtehude (20 d’octubre). Finalment, Miquel González, professor d’orgue del Conservatori Municipal de Lleida, oferirà un concert a la Pobla de Segur (22 d’octubre).

En referència a la música vocal i de cambra, la Capella de Música de la Basílica del Pi de Barcelona, sota la direcció de Josep Martí i amb Joan Cabó a l’orgue, oferirà un concert dedicat a la commemoració del 500 aniversari del compositor català Pere Alberch Vila (1517-1582) a la parròquia de Santa Maria de Verdú (10 de setembre) i al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes (8 d’octubre). El convent de Sant Agustí de Cervera acollirà un recital de trompeta i orgue a càrrec dels professors del Conservatori Professional d’Ourense (Galícia) Rubén Freire i Marisol Mendive, respectivament (17 de setembre).

Així mateix, dos concerts barrejaran la literatura amb la música. La lectura de la llegenda de “Maese Pérez el organista” (1861) de l’escriptor Gustavo Adolfo Bécquer, a càrrec de la rapsode Anna Maluquer, estarà acompanyada per l’organista aragonès Jesús Gonzalo a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (29 d’octubre), i per l’organista valencià Arturo Barba a Santa Maria de Puigcerdà (8 de desembre).

Respecte als tradicionals recitals de solistes vocals amb orgue, la soprano tarragonina Maria Altadill actuarà, acompanyada per Miquel González, a les esglésies de Talarn (11 de novembre) i de Sant Llorenç de Lleida (15 de desembre). El baríton Joan Garcia-Gomà, guardonat en el 8è Concurs Internacional de Cant “Germans Pla, ciutat de Balaguer”, oferirà un programa dedicat als compositors Mendelsshon, Haendel, Civil, Muset i Miserachs, acompanyat per l’organista Pau Riuró, a les parròquies de les Borges Blanques (12 de novembre) i Torres de Segre (12 de novembre).

Cal destacar també que Raquel G. Albarrán, soprano, i Felipe López, a l’orgue, visitaran l’església de Sant Miquel de Vielha e Mijaran al seu bellíssim instrument construït l’any 1778 (28 de desembre).

Ràdio Seu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.