La Seu d’Urgell serà escenari aquest diumenge, dia 8, de la primera Trobada d’Urgells. L’esdeveniment l’han promogut un grup de particulars, principalment persones que es tenen com a nom propi Urgell, patrona de la ciutat.

Segons ha explicat la portaveu de l’organització, Urgell Isús, actualment es té constància que a Catalunya hi ha 65 dones que tenen aquest nom. La majoria són de la comarca de l’Alt Urgell o bé tenen vincles familiars amb la comarca, però també se n’ha localitzat a Barcelona i a Granollers. A més a més, s’han trobat amb la sorpresa que hi ha 2 homes que es diuen Urgell, perquè en aquest cas el motiu del seu nom no és per la patrona de la Seu sinó per la comarca de l’Urgell.

Així, el grup impulsor s’ha posat en contacte amb aquestes 67 persones, de les quals de moment unes 40 han respost a la crida i, d’aquestes, 30 han confirmat que assistiran a la trobada. Tot i això, es preveu que hi hagi uns 70 participants, perquè s’hi sumaran alguns familiars. La proposta s’ha donat a conèixer mitjançant el correu electrònic i amb publicacions a les xarxes socials, amb un perfil propi a Instagram.

El dia escollit per a la trobada, el 8 de setembre, és el dia de les marededéus trobades. La jornada començarà a 2/4 de 12 del migdia a la plaça dels Oms, davant de la Catedral, on s’oficiarà una missa i es farà una ofrena floral, amb una deferència a l’Urgell de més edat i a la més jove. Tot seguit es farà una foto de família als Claustres del conjunt catedralici i es projectarà un vídeo sobre l’origen del nom, preparat per historiadors de la Seu.

Al migdia hi haurà un dinar popular al Parc del Cadí. A més a més, es repartirà com a record una placa de solapa, amb el lema “Em dic Urgell”. La trobada ha rebut el suport de l’Ajuntament de la Seu i del Bisbat d’Urgell. Les dades recopilades enguany s’aprofitaran de cara a noves trobades que es puguin organitzar els propers anys. Les impulsores es mostren satisfetes per la resposta rebuda, si bé algunes convidades no hi podran ser perquè són de vacances o bé per d’altres motius.

Urgell (o Maria d’Urgell) és un nom femení d’advocació mariana a la Mare de Déu d’Urgell. Originalment, els prenoms derivats d’advocacions marianes completaven el nom de Maria, fins que han pres significat per ells mateixos. Segons Joan Coromines, el nom és d’origen preromà i interpreta que el seu significat es relacionaria amb la presència d’aigua, cosa que és versemblant si es té present l’origen específicament pirinenc del topònim i l’entorn natural de la Seu, on hi conflueixen els rius Segre i Valira. De fet, en llengua basca, ‘ur’ significa ‘aigua’.

A banda de la Seu, la denominació ‘Urgell’ també apareix a les poblacions de Bellcaire i Bellmunt (a la Noguera) i de Bell-lloc i Ivars (al Pla d’Urgell). Aquestes dues comarques, juntament amb d’altres com l’actual Alt Urgell, havien format part del Comtat d’Urgell, instaurat l’any 785 i que va tenir entitat pròpia fins al 1413.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada