La Seu, a favor del dret a l’autodeterminació i declarada ‘Territori Català Lliure’

El Ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dilluns una moció de CIU de suport a la resolució adoptada pel Parlament català per a l’exercici del dret a l’autodeterminació. El text ha obtingut el vot a favor de Progrés, ERC i ICV, mentre que el regidor del PP hi ha votat en contra.

L’alcalde urgellenc, Albert Batalla, s’ha mostrat satisfet pel suport a la proposta “com a reproducció a petita escala del debat sobre el dret a decidir”. Batalla va exposar en la defensa de la moció la difícil situació de Catalunya i la importància de corregir l’espoli fiscal per solucionar “l’asfixia econòmica del país”.

Òscar Ordeig, de Progrés, justificava el vot favorable defensant el dret a manifestar-se i expressar lliurement les opinions. “Hem traslladat al ple el sentiment dels veïns de la Seu”, va asseverar. Així mateix, va reclamar “no alimentar actituds poc solidàries i canviar si cal les lleis per fer la consulta en un marc legal”.

Per la seva banda, el portaveu republicà, Miquel Caminal, va recordar el posicionament independentista de la seva formació i va lamentar els problemes econòmics actuals, malgrat la contribució catalana a les arques espanyoles.

Antoni Viñals, d’ICV, també va advocar perquè el poble català “es pronunciï sobre el futur del país”, tot i que es va desmarcar de la política de CIU. Pere Millàs, del PP, va dir ‘no’ defensant una Catalunya pròspera “integrada a Espanya”.

La Seu declarada ‘territori català lliure’

També ha estat aprovada aquest dilluns la moció d’ERC sobre la declaració de la Seu com a ‘Territori Català Lliure’, en aquest cas amb el suport de CIU però sense el vistiplau de Progrés ni el PP.

En el cas de Progrés, Òscar Ordeig va destacar la importància de fer una reflexió sobre el futur del país, consultant tothom i obrint un debat profund “sense fractures i sense oblidar les demandes socials”. Pel que fa al Partit Popular, Pere Millàs, va denunciar que la moció presentada incompleix articulats de la Constitució i les bases de règim local. “Si no està dins de la llei, el text no té validesa i els acords no tenen transcendència”, manifestava.

La moció va rebre l’abstenció d’ICV, que va demanar que es respectin els passos consensuats al Parlament català. “Primer cal fer una consulta per saber si hi ha una majoria sòlida cap a la independència i, llavors, fer els passos necessaris en aquest sentit”, va replicar el portaveu ecosocialista, Antoni Viñals, que també va afegir que cal posar èmfasi en “els problemes reals”.

El regidor d’ERC, Miquel Caminal, va recordar que els motius principals per a la declaració són “la participació massiva del poble català a la manifestació del passat 11 de setembre, així com els continus atacs de l’Estat espanyol contra Catalunya i les seves institucions”. Caminal indicava que “davant del context crític que viu el país, cal actuar amb fermesa i en defensa dels interessos col·lectius i del bé comú, generant un clima de confiança i esperança pel poble català”.

Els arguments republicans van rebre el suport de CIU. El regidor Jordi Martín va ressaltar les conseqüències positives de la Diada i la voluntat de donar resposta política al milió i mig de persones que van manifestar-se a favor d’un estat propi.

1 comentari

  1. VISCA, me n’alegro de saber que, a la fi la Seu és un territori català i lliure. ¡¡

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES